tisdag 23 oktober 2018

FILM: On Cecil Beach - Tonårskärlek som spårar ur

Dominic Cooke
Titel: On Cecil Beach
Manus: Ian McEwan
Medverkande: Saoirse Ronan, Billy Howle, Emily Watson, Anne-Marie Duff, Samuel West, Adrian Scarborough
UK, USA, 2018


On Cecil Beach var ganska långtråkig i bokform, och det har inte blivit bättre i filmform. Ian McEwanär inte bra på att skapa kvinnliga karaktärer, och så är fallet även här.

Den kvinnliga huvudpersonen har utnyttjats av sin far, det finns som subtext (fast outtalat), och därför har hon problem med fysisk närhet ... det är rätt tradigt med tjejer som offer eller mesar hela tiden.

I vanliga fall är det tjejer som gör de mest motbjudande jobben, när det gäller att ta hand om människor och/eller städa upp efter människor (blod, snor, kräks, kiss, bajs) och utan att klaga. Män är gnälligare av sig. Men det har Ian McEwan helt missat.

I alla fall så passar killen och tjejen som blir tonårskära i filmen inte ihop, och hans liv spårar ur, medans hon blir framgångsrik, spelar klassisk musik i 50 år och får man och barn. På slutet sitter de båda och gråter över gammal-make-up för de tänker på vad som kunde ha varit.

Hon fick ju karriären hon ville ha --- och dessutom en familj! (Något som många artister avstår från, turnerande är en tuff livsstil). Det är svårt att tro att det är annat än krokodiltårar.

Det är rätt positivt att visa att tonårsförälskelsen inte håller, de har för olika temperament, han verkar vara argsint och våldsam, precis som hennes far.

Det finns för många böcker som tussar ihop Harry Potter och Ginny Weasley, dvs. man ska hålla ihop med den man träffar i skolan --- och det är bättre att gå vidare. Huvudpersonerna i On Cecil Beach går vidare.

Det bästa med boken: McEwan skrev i The Times att han "still had pebbles from the beach in a jar on his desk". Några dagar senare kom ett brev från "Weymouth and Portland Council" med meddelandet att "that to remove pebbles from Chesil Beach was an offence under local bylaws" och de ville ha tillbaka sina strand-stenar bums ... annars!

Alltid något att skratta åt --- och det lilla dramat med bråket om stenarna hade förmodligen blivit en roligare film!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.