torsdag 18 februari 2016

Underbart är kort - novellsamlingen Mord i Midvintertid för korta vinterdagar


Det underbara är kort!

Efter att ha legat stilla i trettio minuter sprang hon tyst genom mörkret fram till fyrmästarens bostad. Dörren var öppen och i vinden slog den oroväckande mot karmen. Herbert satt bunden i en stol, prydligt skjuten mellan ögonen med ett skott.  I denna suggestiva och gastkramande novell av deckarmästaren Dag Öhrlund får huvudpersonen Kim ett oväntat och minst sagt obehagligt besök på ön. Vem har utfört mordet? Ska Kim kunna utkräva hämnd?  
 


Mord i Midvintertid är en efterlängtad antologi som rekommenderas till alla som gillar svenska kvalitetsdeckare - och som uppskattar välskrivna noveller! Det här är spänning i kortformat, för vinterns korta dagar.
Flera författare
Mord i Midvintertid
ISBN: 9789155261771
Förlag: Bokförlaget Semic


Detalj från omslaget.
Deckarnovellerna är skrivna av några av Sveriges absolut främsta deckarförfattare: Arne Dahl, Åke Edwardson, Inger Frimansson, Varg Gyllander, Amanda Hellberg, Katarina Mazetti, Johan Theorin och Katarina Wennstam. Deckare, skräck, thriller och även humor blandas i novellerna.


Underbart är kort. Man behöver inte dra ut på spänningen på 600 sidor. Mord i Midvintertid levererar intensiv spänning gång på gång i personliga noveller av Sveriges deckarelit.


Det här är som en Bland tomtar och troll för vuxna. Onda sagor att få rysningar av. Här halkar tomtemor på isen och i paketen finns en styckmördad karl. Här ringer en tomte på dörren och delar likt Snövits onda styvmor ut äpplen - varefter han knivhugger värden till döds.
Gärningsmannen är fortfarande oidentifierad i tomtemask. Här hör en gammal barndomsvän av sig på Luciakvällen och erbjuder att leverera julefrid och skrivarro - genom att eliminera familjen. Bokstavligen. Dag Öhrlunds novell kretsar kring fyrmästarens bostad som blir extra suggestiv i mörkret. Amanda Hellbergs novell utspelar sig i ett triangeldrama à la Hitchcock - och det är inte den man först tror som blir offret.
Mord i Midvintertid är en "måste ha"-bok, en härlig novellsamling med både bredd och djup. Midvintertemat utnyttjas till fullo - det är en mörk tid, både bildligt och bokstavligt.


Vintern kulminerar i och med det obligatoriska julfirandet och julen är inte bara en idyllisk högtid, det är också en högtid när människor är överspända, överstressade och tvingade att umgås med folk de inte gillar. Kort sagt: bäddat för mord!
Det finns gott om bra romaner i Sverige idag, speciellt inom deckar- och thrillergenren. Men man är däremot inte bortskämd med bra noveller!


Mord i Midvintertid är en efterlängtad antologi som rekommenderas till alla som gillar svenska kvalitetsdeckare - och som uppskattar välskrivna noveller! Det här är spänning i kortformat, för vinterns korta dagar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.