fredag 26 februari 2016

FILM: SPECTRE - James Bond film nummer 24 är full av gamla spöken


SPECTRE. James Bond är tillbaka. Igen.

 

Bond har många skelett i garderoben.
Men vilka av dem ska vi minnas?
Det här är den 24:e Bondfilmen i serien. Nummer 4 med Daniel Craig som en Bond utan humor. Connery, Lazenby, Moore, Dalton, Brosnan … alla levererade de skämt med olika grader av framgång. Men inte Craig. Han drar inte ens på smilbanden när Q säger något riktigt kul. Han munhuggs inte ens tillbaks. De hade alla tidigare Bond:ar gjort.

 

Självironi saknas

 

Alla franchises ska nu rebootas och bli “mörkare”. Läs: vi kan inte skriva skämt/inte hitta skådespelare med humor. Behöver Bond ha humor? Inte för att ha licens att döda, men dock för filmernas skull, typ “ni fattar väl att det här bara är på skoj“. Ironi och självironi skapar distans och hjälper till när handlingen blir alltför långsökt eller ologisk (och det blir den ofta i Bondfilmer - egentligen borde t.ex. alla superskurkar dödat honom flera gånger om, istället för att bjuda honom på middagar). När Bond själv går runt och tar sig själv och allt runtomkring på fullaste allvar, måste vi också göra det, och då ser man ännu tydligare sprickorna i logiken i manuset.

 

För att uppskatta den nya Bond-filmen är det en stor fördel om man aldrig sett någon av de tidigare filmerna eftersom så himla mycket i den senaste Bondfilmen är déjà vû.

 

Men samtidigt förväntar sig filmmakarna att man sett och dessutom minns intrigerna i alla tidigare Bond-filmer med Craig som Bond (är det NÅGON som brytt sig om att minnas intrigen i Quantum av Solace? Fanns det någon intrig över huvud taget?)

 

Återvinning, återvinning och mer återvinning

 

Det börjar med dansande skelett som i Live And Let Die, i mitten av filmen kommer alperna och sanatoriet från I Hennes majestäts hemliga tjänst, däremellan biljakt där ännu en bil av Q blir förstörd (som i Goldfinger och många filmer efter det) Bond får ihop det med första skurkens flickvän eller snarare änka (hur många gånger har inte det hänt förr?) Bond får ihop det med den andra skurkens dotter, som han ska skudda (för övrigt samma idé som recyklades nyligen i Guy Richies The Man from U.N.C.L.E. som i sig är en Bond-parodi) och så blir Bond och Bondbruden attackerade av lönnmördaren på ett lyxigt tåg (som i Agent 007 ser rött osv.) och Bond och bondbruden blir inbjudna av skurken Blofeld, han med den vita katten … de får fina hotellrum, snygga Tom Ford kläder framlagda på sängarna, drinkar och trevligt småprat … som i Dr. No (och flera filmer efter det) VARFÖR är Bondskurkarna alltid så artiga, varför lägger de alltid fram gratis designerkläder i rätt storlek till Bond och Bondbruden varför bryr de sig om småprat och champagne?

 

Sedan kommer fällan, tortyrscenen (Craig har haft en i nästan varje film han gjort nu), kampen mot klockan och den tickande bomben (en ide som använts flitigt sedan bomben i Goldfinger stannade på prick 007 sekunder till godo) och Bond som måste rädda den bundna bondbruden (som i Dr No osv. osv. osv.) och så är skurken slagen och alla lyckliga, utom Q, eftersom Bond återigen förstört alla hans prylar. Till ett värde av över 3 miljoner brittiska pund.

 

Glöm att det är långsökt att ingen skurk dödar Bond, det är långsökt att inte Q dödar honom.

 

För att uppskatta den nya Bond filmen är det som sagt en fördel om man inte sett någon tidigare Bond film., Då kanske det ser spännande ut och inte förutsägbart (och ofta väldigt löjligt - Bond dödar t.ex. inte lönnmördaren under två möten när han har chansen utan “sparar“ honom till det obligatoriska slagsmålet på tåget). Men samtidigt måste man ha sett alla de tidigare Daniel Craig Bond filmerna för att över huvud taget ha en chans att hänga med i den pratiga intrigen och minnas allt från de tidigare filmerna för att få intrigen att gå ihop (och det är inte säkert att den går ihop ändå).

 

Alla skurkar styrs av ”Professor Moriarty”

 

Det visar sig att ALLA skurkar som Craig-Bond någonsin slagits mot i alla tidigare filmer har varit utsända av Blofelt/SPECTRE - ungefär samma intrig som i BBC-Sherlock, där alla skurkar Sherlock möter verkar vara utsända av Moriarty. Sherlock-varianten av Professor Moriarty är i sig en kopia av Ian Flemmings original-SPECTRE. Moriarty finns med här också, i filmen, alltså skådepelaren från Sherlock, Andrew Scott, som spelar Moriarty i BBC-serien. Men här är han bara Max, en liten motståndare i Storbritannien, hotet mot MI5 MI6 och all 00-agenter. Förespråkare för total övervakning. Ändå fattar inte Bond att Moneypennys telefon är avlyssnad. Svagt Bond, mycket svagt. Det hade Jason Bourne eller Scorpion-teamet fattat. De hade kommit på någon fantastisk kryptering eller något för att klara skivan.

 

Den som har Moriarty rollen i själva filmen, dvs. mannen bakom all brottslighet i hela världen, är Christoph Waltz som spelar Blofeld.

 

Det osar katt – vit katt

 

Det är väldigt konstigt att se Bond aldrig ha hört talas om SPECTRE med tanke på att de har varit hans motståndare sedan Bond film nummer två, Agent 007 ser rött. Och Blofeld har varit hans motståndare sedan Åskbollen.

 

Bond borde alltså känna att det osar katt, så fort han ser en vit, långhårig katt.

 

Vi i publiken fattar ju direkt. Vi har sett SPECTRE förr. Om och om och om igen.

 

Vi har sett Bond slåss mot SPECTRE på tåget i Agent 007 ser rött, vi har sett honom slåss mot SPECTRE i den där fåniga kliniken i Åskbollen och den där andra kliniken i I Hennes Majestäts hemliga tjänst … ja, nu slåss han mot SPECTRE igen, på tåget och på alptoppen och på karnevalen osv. utan att veta att de finns.

 

 

I Hennes Majestäts hemliga tjänst har förresten en av de bästa kärlekshistorierna, den där Bond gifter sig med den vackra Teresa. Som blir dödad av Blofeld. I början av For your eyes only står nästa Bond i raden, Roger Moore, och sörjer Teresa Bond vid hennes gravsten, innan han ger Blofelt och hans katt på nöten. Fast Blofeld inte här ens nämns vid namn (p.g.a. upphovsrättsskäl).

 

Har James Bond varit gift?

 

Men har Daniel Craigs Bond någonsin varit gift med Teresa Bond? Eller kommer han att gifta sig med henne senare i serien? Minns han att de träffades i filmen som utspelade sig på alptoppen, kommer de att träffas där igen, för första gången för den nye Bond, kommer han då minnas Madeleine Swann från den här filmen, från samma alptopp, eller har han helt glömt henne för att filmfranchisen blivit rebootad igen?

 

Och förväntas vi också ha glömt alla tidigare Bondbrudar och Blofelt och SPECTRE och den vita katten så att vi, liksom den nye Bond, ska bli överraskade av sådant som vi sett massor av gånger, en gång till?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.