tisdag 16 februari 2016

Jessie Burton - Miniatyrmakaren

                
Detalj från omslaget 

Miniatyrmakaren - årets bästa roman!

Författaren Jessie Burton är född 1982 och bosatt i sydöstra London.

 


Miniatyrmakaren har fått så många priser och utmärkelser!
Jessie Burton
Miniatyrmakaren
ISBN: 9789176454398
Översättning: Leif Janzon
Förlag: Modernista


Detalj från omslaget.
Miniatyrmakaren är ett utsökt äventyr som är som en blandning av ett äventyr av Charles Dickens och Flicka med pärlörhänge av Tracy Chevalier. Boken inleds 1687 i Amsterdam. Någons begravning är på gång - men vi får inte veta vems. Sedan spolar vi tillbaka till 1686 och händelserna som ledde till begravningen. 18-åriga Nella anländer till ett stort hus i ett av Amsterdams rikaste kvarter. Hon har under en snabb ceremoni gift sig med Johannes Brandt, och ser fram emot ett liv som gift, men möts istället av Johannes bitska syster Marin. När Johannes kommer hem igen är han inte alls intresserad av Nella, och läsaren inser snabbt (långt innan Nella) att Johannes är homosexuell. Den enda kvinna som han älskar är sin syster.


Nellas bröllopspresent kommer att bli av dyrbarast möjliga slag: en exakt kopia av deras hem i form av ett kabinettskåp. Hela skåpet inreds av en gåtfull miniatyrmakare. De små skapelserna speglar de verkliga på ett överraskande sätt.


Det finns många mystiska intriger i boken och många triangeldramer. Nella och Marin konkurrerar om Johannes, Johannes och Marin konkurrerar om Otto. Och var har man egentligen tjänsteflickan Cornelia som inte har någon respekt alls för Nella? Var kommer miniatyrmakaren in, och är det miniatyrerna som styr deras liv?


Allvarliga faror och ond bråd död lurar, och Nella undrar om hon är deras räddning eller nyckeln till deras förfall.


Miniatyrmakaren har fått så många priser och utmärkelser! Det är en underbar bok som tack och lov inte är i någon trendig genre. Ingen dystopi, vampyrroman, deckare, thriller eller romance.
Miniatyrmakaren är helt enkelt en väldigt bra gränsöverskridande roman som måste rekommenderas varmt.


Boken är väl researchad och verklighetsunderbyggd. Ett hus på den här tiden kostade 900 gulden. Ett diamanthalsband 2000.


Ett minatyrdockskåp inrett som i boken med 700 föremål gick på 30.000 gulden. Ett miniatyrhus är alltså värt många riktiga hus!


Passa på att läsa boken nu, innan den har filmatiserats. Miniatyrmakaren kommer att bli en påkostad dramaserie av produktionsbolaget som ligger bakom filmatiseringen av Hillary Mantels roman Wolf Hall.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.