söndag 21 februari 2016

Cecelia Ahern - Love Rosie

  

Irland, feel-good romantik och ett nyckfullt öde.

I love you-författaren Cecelia Ahern är Irlands okrönta romance mästarinna, från den yngre författargenerationen. Love Rosie är som ett kärleksfullt vykort till den gröna ön. 

 


En romantisk feel-good bok med vackra miljöer, vackra människor och ett lyckligt slut.
Cecelia Ahern
Love Rosie
ISBN: 9789170283963
Översättning: Johanna Svartström
Förlag: Bazar Förlag


Cecelia Ahern. Beskuren. Foto: Dmitry Rozhkov, CC BY-SA 3.0.
Love Rosie av Cecelia Ahern har mycket gemensamt med One Day av David Nichols. En framgångsrik bok som blir en nästan lika framgångsrik film med charmiga skådespelare i huvudrollerna. I båda fallen utspelar sig handlingen över en längre tid. I One Day träffas två kompisar på samma dag varje år, år efter år. Emma och Dexter verkar vara ödesbestämda att INTE bli ihop, för deras tajming är urusel. I Love Rosie följer vi samma premiss. Rosie och Alex är bästa vänner sedan barnsben och de bor i Dublin.
En romantisk "feel good"-bok med vackra miljöer, vackra människor och ett lyckligt slut.
De planerar att åka till Boston University tillsammans. Men Rosie blir med barn med skolkompisen Greg och Alex åker till Boston University ensam. Alex blir ihop med Sally ett tag, Rosie blir ihop med Greg, Alex blir ihop med Bethany, Rosie gör slut med Greg ... och när hennes far dör köper hon ett hotell med pengarna hon ärvt. Hon flyttar dit med sin tonåriga dotter och Alex gör slut med Bethany och flyttar också dit ... Handlingen pendlar mellan roligt, sorgligt, rörande ... och ganska otroligt.
Men om man kan bortse från några ologiska saker, så har man roligt i sällskap med Rosie och Alex. En romantisk "feel good"-bok med vackra miljöer, vackra människor och ett lyckligt slut. Cecilia Ahern är en av den unga generationens irländska författare, som tagit över arvet efter Marian Keyes och Maeve Binchy.
När det gäller språket är det intressant att se hur de båda huvudpersonerna utvecklas. Boken är som en modern brevroman, vilket innebär att man vidgat ramarna för vad som kvalificerar som"brev". När Rosie och Alex är små är det inbjudningskort till kalas och skickade små lappar som gäller. När de blir tonåringar chattar de via datorn. Som vuxna messar de och mailar men vid ett tillfälle väljer Alex att skriva ett vanligt brev och lägga det i ett kuvert. Ett kuvert som i gammeldags stil hamnar på hallmattan och som Rosies dåvarande pojkvän försnillar.
Boken har blivit en framgångsrik film, med Lily Collins och Sam Claflin i huvudrollerna, men den verkliga stjärnan är förmodligen de vackra irländska miljöerna. Som ett vykort från verkligheten – signerat: Love, Ireland.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.