måndag 8 februari 2016

Megan Abbott - Om du vågar

  

En modern Miss Jean Brodie i dödligt deckardrama

Cheerleaders, dödsföraktande stunts och mord i Megan Abbots internationella succégenombrott.

 


Megan Abbot har skrivit sex romaner, vunnit bland annat Edgar Award och Barry Award. Hon bor i New York och har doktorerad i litteraturvetenskap vid New York University och har undervisat i litteratur, skrivande och filmvetenskap vid New York University.
Megan Abbott
Om du vågar
ISBN: 9789187301377
Översättning: Ylva Stålmarck
Förlag: Bokfabriken


Megan Abbott. Foto: Lowking4, Wikimedia Commons
Megan Abbott är en av vår samtids bästa deckarförfattare. Om du vågar är hennes sjätte roman, och hennes stora internationella genombrott och den första Megan Abbott-boken som blivit översatt till svenska. Megan Abbott är en sådan författare som kritikerna älskar och som priserna haglar över - men även en sådan som blir älskad av läsarna. Det här är välskriven, välformulerad finlitteratur som är minst lika smaskig som den mest sensationella kiosklitteraturen.
Inget är farligare än uttråkade tonårstjejer
Personporträtten känns äkta, miljöerna är övertygande och när väl mordet kommer är det inte alls det mordoffer - eller för den del den förövare - man hade väntat sig.
Om du vågar berättas i förstaperson av 16-åriga high school tjejen Addy Hanlon. Hon verkar vara smart, stark, populär - och hon är en cheerleader.
"Först var cheerleading ett tidsfördriv för mig, för oss alla.
Tjejer mellan fjorton och arton behöver något att slå ihjäl tiden med, den där ändlösa, kliande väntan varje timme, varje dag på att något - vad som helst - ska börja."
Det finns inget farligare än uttråkade tonårstjejer. Detta har lagets förra tränare konstaterat.
Bara en kan vara stjärnan
Ledaren för alla cheerleaders är Beth. Hon är lagets stjärna, den som är flyer, den som landar överst i pyramiden. Så kommer det plötsligt en ny tränare. 27-åriga Colette French. Hon charmar Addy, säger att cheerleaderlaget inte behöver en ledare (det räcker med en tränare) och petar även Beth som flyer. Colette blir som cheerleadertjejernas nya alfa, ledartjejen som alla vill vara med, byta vänskapsarmband med, hänga hemma hos ... dessutom är hon vuxen, har fint hus, en man som drar in mycket pengar och de utvalda tjejerna, med Addy i spetsen, tar för vana att hänga hemma hos Colette och dricka hennes sprit - med Colettes goda minne. Colette charmar alla. Utom Beth.
En modern Miss Jean Brodie
Om du vågar är som en modern Miss Jean Brodie. En stark ledare är värd att beundra. Eller? Det beror på vad den ledaren har för agenda och vad hon kan få sina undersåtar till att göra. När man läser mellan raderna förstår man att Colette var alfa-tjej i high School, den snyggaste, duktigaste cheerleadern, den som alla avundades. High School var hennes högvattenmärke, livet med man och barn och egen villa är inget som gör henne lycklig. Det är att vara avgudad av andra tonårstjejer, att vara "Queen Bee" som gör henne lycklig, det är hennes egen speciella drog.
Addy och Beth har varit bästisar sedan de var små, och Beth ser inte med blida ögon på Addys svek. Laget kan bara ha en stjärna. En topp på pyramiden.
Hur skulle romanen sett ut ur Beths synvinkel?
Det ska inte avslöjas vem som mördas och vem som är mördaren - det kommer att ta tid innan mordet inträffar - men den psykologiska spänningen är lika tät hela tiden, och romanen hade varit lika spännande utan mord. För det är relationerna mellan människorna i boken, den olidliga spänningen som byggs upp, som är den verkliga thrillern. Som läsare är man också utelämnad till vad Addy tänker, tycker, känner, delar med sig av, och berättar hon verkligen allt? Berättar hon verkligen sanningen?
Hur skulle samma bok sett ut från Beths synvinkel? Det är ju Addy som blir duperad, inte Beth. Hon är den enda som visar lite sund skepsis mot den nya Miss Jean Brodie - Mrs Colette French. En intrigerande tonårstjej på 27 år. Det är förvirrande för tjejerna att få en "vuxen" som är en mästare i manipulation och som kan spela spelet bättre än de själva.
Om du vågar är en annorlunda och ofta störande läsupplevelse som stannar länge hos läsaren.
Megan Abbot har skrivit sex romaner, vunnit bland annat Edgar Award och Barry Award. Hon bor i New York och har doktorerad i litteraturvetenskap vid New York University och har undervisat i litteratur, skrivande och filmvetenskap vid New York University.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.