torsdag 4 februari 2016

Kami Garcia - Mörkrets demoner: Ondskan vaknar

  

Urban fantasy med “Ghostbusters” och Mycket Farliga Varelser

Kami Garcias internationella genombrott skedde med supersuccén "Beautiful Creatures".  Här är varelserna inte så mycket vackra som de är farliga. Men farligast av allt (fråga vilken tonåring som helst) är alla okontrollerbara känslor som måste hållas i schack.

 


Mörkrets demoner kommer säkert att bli en lika populär serie som Beautiful Creatures; det finns en stor efterfrågan på urban fantasy för yngre läsare och det är ett stort plus att författaren inte brer ut sig över hur många sidor som helst.
Kami Garcia
Mörkrets demoner : ondskan vaknar
ISBN: 9789155261122
Översättare: Carina Jansson
Förlag: Semic


Kami Garcia. Foto: Rodriguo Fernandez CC BY-SA 4.0
Ett hemligt sällskap och hämnade andar
Kennedy Waters har aldrig trott på spöken. Inte förrän hennes mamma blir dödad av ett. Snart är Kennedy på flykt med fara för sitt eget liv, och i sällskap med fyra andra ungdomar i det hemliga sällskapet Den svarta duvans legion måste hon slåss mot mörkrets onda demoner och rädda världen.
Hemsökta hus och hämndlystna andar är plötsligt vardagsmat för Kennedy. Det är bara att lära sig alla skyddande magiska symboler och ladda pistolerna med salt och ge sig ut på jakt.
Paranormala fenomen och tonårshormoner
Samtidigt är det inte lätt för huvudpersonerna att koncentrera sig på alla paranormala fenomen, eftersom alla fem medlemmarna i Den svarta duvans legion är proppfulla av tonårshormoner, vilket leder till en hel del bråk och rivalitet. Kennedy förälskar sig i de båda killarna som räddat henne från samma spöke som dödade hennes mamma. Den yngsta killen i gruppen, uppfinnargeniet, tycker att han alltid är förbisedd och inte får tillräckligt farliga uppdrag. Den andra tjejen i gruppen tycker att Kennedy är för mesig och inte tillräckligt tuff. Alla ungdomarna kommer från komplicerade hemförhållanden och många av dem är föräldralösa.
Den obligatoriska romantiska fantasytriangeln i fantasy- och sci-firomaner för ungdomar har blivit närapå en obligatorisk ingrediens. Twilight-Bella som väljer mellan en vampyr och en varulv. Hunger Games Katniss som väljer mellan den hunkige gruvarbetaren Gale och den mer lågmälde bagarsonen Peeta. Vampire Diaries romantiska triangel där huvudpersonen blir kär i två vampyrer, som till och med är släkt. De är kusiner. Kennedys romantiska intressen i Mörkrets demoner är inte kusiner, de är bröder. Tvillingar. Lika till utseendet, men olika till personlighet och temperament. Kennedy fastnar givetvis för den jobbigaste av de två.
"Good girl" + "bad boy"-trenden
"Good girl" möter "bad boy" har också blivit till ett av de mest vanliga temana i modern urban amerikansk fantasy för ungdomar. Ofta ska hon förstå och reformera honom --- han har "ett trassligt förflutet" och "the bad boy" romantiseras ofta in absurdum. Detta händer gång på gång i otaliga vampyr- och varulvsböcker för unga läsare, i True Blood-serien (med både vampyrer och varulvar) och dessutom i Holly Blacks nya urbana fantasy-serie. Black är så rutinerad att det är konstigt att hon också har gått in i den romantiska "bad boy" fällan, huvudpersonen har till och med två jobbiga killar att rädda. Det är nästan lättare att räkna upp de moderna serier för unga läsare som INTE har ett romantiserat "bad boy" tema. Beautiful Creatures till exempel. Huvudpersonen Ethan är helt klart en "good guy", liksom hans bäste vän Link, och de får båda två ihop det med komplicerade tjejer, en besvärjare respektive en siren.
Vackra, komplexa varelser
Kami Garcia har som bekant även skrivit Beautiful Creatures, tillsammans med medförfattaren Margaret Stohl. Mörkrets demoner är inte lika originell som den tidigare serien, inte lika komplex, men böckerna är inte heller lika tjocka och de passar säkert för yngre fantasy fans som vill kunna se ljuset i slutet av tunneln (eller rättare sagt möjligheten att komma igenom en fantasybok inom rimlig tid).
Effektivt berättande
Fantasyböcker har på senare tid, liksom deckare, blivit tjockare och tjockare, ofta helt omotiverat, mycken text är bara utfyllnad, och det verkar som om författarna och förlagen tror att läsarna har hur mycket fritid som helst, alternativt att alla läser superfort. Men alla barn och unga som älskar fantasy vill inte nödvändigtvis ha tegelstenar på över 500 sidor varje gång. Mörkrets makter klarar av samma mängd action och intriger, och dessutom en överraskande peripeti på slutet, på halva omfånget.
Mörkrets demoner och The Mortal Instruments
Mörkrets demoner är egentligen mer lik The Mortal Instruments (den bästa pågående amerikanska fantasy-serien just nu) av Cassandra Clare, än Beautiful Creatures serien. Kennedy Waters i Mörkrets demoner är i likhet med Clary Fray i The Mortal Instruments väldigt bra på att rita och detta visar sig vara hennes magiska talang. Dessutom har Kennedy eidetiskt minne. En extra supertalang som kan jämföras med Clarys förmåga att komponera nya magiska runor. Båda böckerna jobbar starkt med skyddande och besvärande symboler. Kennedy och Clary blir båda två förälskade i komplicerade killar. Båda serierna har ett syskon-tema (och ett "komplicerade bröder"-tema, fast i The Mortal Instruments gäller intrigen adoptivbröder). Kennedy och Clary blir båda två räddade från hämnade andar/mordiska demoner av sitt kommande kärleksintresse i romanserien.
Och en hel del av intrigen går ut på att identifiera och döda (eller oskadliggöra) mystiska demoner och hämnande andrar i olika former.
Ghostbusters-filosofin lever och frodas
När man läser en hel rad med amerikanska och svenska fantasyböcker (eller böcker med magisk realism) på raken slås man av det faktum att de amerikanska vanligt vis följer Ghostbuster-modellen: spöken ska jagas och utrotas. Det är dem eller oss. Visa ingen nåd. Medan de svenska böckerna har huvudpersoner som försöker förstå spökena, resonera med dem och hjälpa dem tillrätta. Spökena kan till och med bli som ett slags kompisar när verkliga kompisar lyser med sin frånvaro. Sedan kan man filosofera om de olika förhärskande modellerna för att lägga upp en intrig säger något om respektive länders mentaliteter eller om det bara säger något om förhärskande filosofier i de olika ländernas förläggarhus för barn- och ungdomslitteratur.
Urban fantasy - en uppåtgående trend
Mörkrets demoner kommer säkert att bli en lika populär serie som Beautiful Creatures; det finns en stor efterfrågan på urban fantasy för yngre läsare och det är ett stort plus att författaren inte brer ut sig över hur många sidor som helst. Grundintrigen är upplagd som en deckare - i början verkar detta vara en rakt på Ghostbusters intrig, utrota de paranormala fenomenen och rädda världen men sedan visar det sig att det inte är så lätt att skilja på vad som är gott och ont. De unga medlemmarna i Den svarta duvans legion har helt enkelt blivit lurade - det finns paranormala fenomen som är utvalda att skydda vår värld, och när de är borta är det fritt fram för alla mörkrets makter att göra sitt intåg. En peripeti som bäddar för en hel del överraskningar i fortsättningen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.