onsdag 24 februari 2016

FILM: No Escape - Dystopiskt uppror i Thailand
Familj på rymmen.
No Escape är en actionpackad thriller om en amerikansk familj som flyttar till ett namnlöst land i Sydostasien, som gränsar till Vietnam (alltså Thailand). De väntar sig paradiset. Men det visar sig att befolkningen gör uppror mot diktaturen och mot alla utlänningar som suger ut landet, vare sig de är turister, sexköpare eller affärsmän, eller en kombination av detta.
 
Owen Wilson, pappan i familjen, spelar en man som är en del av ett företag som suger ut landet, så han och familjen blir högvilt. Tillsammans med frun, spelad av Lake Bell, och två söta små flickor måste de fly till Vietnam via vattnet.
 
Sällan har väl Vietnam framställts så positivt i en amerikansk film.
 
Här dör alla icke-asiatiska människor på löpande band,
till och med Pierce Brosnan som spelar en James Bond liknande brittisk agent - alla offrar sig för att rädda den lilla Texasfamiljen.
 
Fast det är pappan i familjen som rebellerna är arga på till en början.
 
Efter att ha sett den här filmen är det omöjligt att förstå hur någon kan vilja åka till Thailand (där filmen är inspelad) - det är fullt med ormar och giftiga kryp överallt (sant), landet är en grym diktatur som förtrycker folket (sant), sexturism och unga thailänskor som ska locka västerländska män är en av attraktionerna (också sant), västerländska pengar hamnar hos diktaturer (förmodligen också sant) och till sist får Folket nog ... de får nog av att deras tjejer/kvinnor utnyttjas, att de inte får del av dikaturens rikedomar, de får nog av att bli utnyttjade av människor från Europa och USA ...
Det enda som inte har hänt i verkligheten är att Folket fått nog och gjort revolt, som i Hungerspelen, där President Snow och Huvudstaden blir kullkastad.Om du vore en thailändsk kille, skulle du nog också blivit förbannad på att tjejer verkar välja mellan karriär som prostituerad eller export som lyxhustru till västerländska, äldre män.
 
Visst, filmen är uppbyggd som en zombieapokalypsfilm, men det är inte zombies utan thailändare (skådespelare och statister) som hela tiden jagar Texas familjen. Politiskt korrekta filmkritiker har talat om rasism mot asiater, man får inte visa det snälla bugande folket som våldsamt - men egentligen, när man ser filmen förstår faktiskt vad thailändarna är förbannade för och det enda man undrar över är varför de inte gjort revolt i verkligheten. Vad väntar de på? Katniss Everdeen och hennes pilbåge? 

Regi: John Erick Dowdle
Titel: No Escape
Medverkande: Lake Bell, Pierce Brosnan, Owen Wilson, Sterling Jerins,  Thanawut Ketsaro,
Chatchawai Kamonsakpitak, Sahajak Boonthanakit, Tanapol Chuksrida, Nophand Boonyai
Kanarpat Phintiang, Jon Goldney, Duang Maidork, Suphornaphat Annie Jenselius
Barthélemy Son, Mikayla Friend
USA,  2015
Noble Entertainment
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.