torsdag 18 februari 2016

Michelle Paver - Bronsdolken: Gravens fånge

             

Att överleva i Egypten

Michelle Pavers bronsåldersvärld blir bara mer och mer spännande. Gravens fånge är den mest spännande boken i serien. 


Det här är ett makalöst, underbart spännande äventyr som man inte vill släppa!
Michelle Paver
Bronsdolken - Gravens fånge
ISBN: 9789155260378
Översättning: Birgitta Gahrton
Förlag: Bokförlaget Semic


Detalj från omslaget
Som vanligt blandas historia och fiktion. De fiktiva hjältarna Hylas och Pira vandrar runt i ett historiskt korrekt landskap och nu har de tagit sig ända till Egypten. Ett stort plus för att man för en gångs skull får läsa en bok som utspelar sig i Egypten som använder de egyptiska namnen på gudarna. Eftersom det Romerska imperiet blev så framgångsrikt och anammade den grekiska kulturen får vi vanligen läsa vad västerlänningarna kallade Egyptens gudar - men det var ju inte alls vad de själva kallade dem!
Att överleva i Egypten, under den tid som vi idag kallar bronsåldern, blir en utmaning för Hylas och Pira. Det är ett främmande land, hett och ogästvänligt, där till och med överlevnadsexperten Hylas har svårt att skaffa mat. Lejonungen som följt Hylas och Pira har också problem att överleva. Den enda som riktigt trivs är Piras falk - som inte kan förstå vad de andra klagar över. Solen är obarmhärtig, krokodilerna livsfarliga, att få tag på vatten en utmaning och det finns giftiga skorpioner och andra farliga djur överallt. I en av bokens mest dramatiska passager dödar en flodhäst en krokodil genom att bita av den på mitten. Flodhästar är inte så fredliga som de ser ut när de är uppstoppade gosedjur.
Hylas och Pira har ett mål: att i detta nya land finna Piras barndomsvän och få tag i bronsdolken som Pira anförtrott dem, innan deras fiender Kråkorna gör det. Det här är Mission Impossible på bronsåldern. En del av planen är att stänga in Hylas i en mörk grav. Kommer han någonsin att klara av att ta sig ut igen?
Michelle Paver är tidigare känd som författaren till serien Vargbröder, och Bronsdolken är precis lika bra. Man känner också igen mycket i huvudpersonen Hylas, han är som en stenåldersperson som är hårdprogrammerad för att överleva i alla lägen. Dessutom är han inte tillräckligt rik för att egentligen tillhöra den lyxigare bronsåldern, han använder fortfarande stenar och andra "billigare" saker för att säkra sin överlevnad.
Det här är ett makalöst, underbart spännande äventyr som man inte vill släppa!
Gravens fånge är den fjärde delen i serien Bronsdolken, och det är sorgligt att tänka på att man nu bara kommer att få återse Hylas och Pira, lejonet och falken, i en enda bok till. Men samtidigt kan man inte låta bli att längta efter slutet!
Läs även:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.