tisdag 9 februari 2016

Anita Salomonsson - Oloflig beblandelse

                
  

Verklighetsinspirerad historisk roman från Västerbotten.

Sara Greta Persdotter är känd som oäkting. Hennes mor, soldatänkan har olagligt beblandat sig med en gift man och därmed är Sara Greta, modern och den gamla mormodern dömda i skam, där de tillsammans sliter hårt på den lilla gården ute i Furunäs ute vid den Västerbottniska kusten. Den lilla flickan jobbar jämt, rensar potatisland, vattnar, plockar bär, dammar, skakar, hänger tvätt. … Familjen har också en gammal ko.


Anita Salomonsson hämtar sin inspiration från sanna berättelser och har redan tidigare skrivit flera framgångsrika historiska romaner.
Anita Salomonsson
Oloflig beblandelse
ISBN: 9789113061986
Förlag: Norstedts


Anita Salomonsson. Foto: AnnaKarin Drugge
Omgivningen ser inte med blida ögon på att tre kvinnfolk klarar av att leva själva och klara sig utan en man. Kan de ha försvurit sig åt onda krafter?
En kväll när Sara Greta smitit ut för att mjölka geten på ängen, för att visa att hon kan, så ser hon ett himlatecken. Sara Greta blir kall av fasa. Vad betyder himlatecknet? Är det straffet?
Redan som liten flicka bestämmer sig Sara Greta för att aldrig bli som sin mor. Hon ska aldrig gifta sig. Hon ska klara sig utan man. När hon växer upp och drar till sig beundrande blickar påminner hon sig om sitt löfte till sig själv. Hon ska klara sig själv.


Sara Greta tar plats som piga hos ett gammalt par i Ersmarks by. Hon är arbetsam och lojal och gör sig snart oumbärlig hos det gamla paret, Hilda och Hilmer.
Men en dag möter Sara Greta storbondsonen Nils, mitt framför en blommande videbuske. De två blir förälskade. Men Nils familj vill inte ha en sådan kvinna som ska dra vanära till familjen.


Kommer det illavarslande tecknet som Sara Greta såg som barn att bli verklighet, eller finns det hopp?
Anita Salomonsson hämtar sin inspiration från sanna berättelser och har redan tidigare skrivit flera framgångsrika historiska romaner.


Oloflig beblandelse passar alla som gillar verklighetstrogna livsskildringar av vanliga människor som levde ett vardags-Sverige som fanns för inte så länge sedan. Språket är inte alltför gammeldags, så romanen är lätt att läsa.


Det här är en annorlunda typ av "historical fiction", en utan kungar och drottningar, berömda upptäckter, kända fartyg, stora slag osv. Det här handlar om vanliga, i historieskrivningen oansenliga människor. Men sådana som det fanns så många av i ett Sverige som ligger närmare i tiden än vad vi vanligen tänker på.


Människoskildringarna är trovärdiga och miljöskildringarna gjorda på ett sätt som gör att det känns att man befinner sig på plats, både i tid och rum och författaren förvandlar det förflutna på nutid. Plötsligt befinner man sig "då för tiden", valen är begränsade, vardagen är hård, men man vill verkligen att huvudpersonen ska kämpa och överleva allt motstånd mot all odds.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.