tisdag 23 februari 2016

FILM: The Transporter refueled - full tank med Luc Besson

Det här är humoristisk euro-action med starka kvinnor i huvudrollerna. Allt andas Luc Besson.


Ny transportör. Samma regler.
Fast det är Camille Delamarre som är filmens regissör.  Men Besson har varit med och skrivit manus och är även filmens producent.

Camille Delamarre har tidigare bland annat regisseras Brick Mansions från 2014 - med en snygg fransk parcour stjärna i huvudrollen -  och Taken 2 från 2012, med Liam Nesson som den macho man på hämnarstået.

Hämnden i den här filmen står kvinnorna för. Och Jason Statham, känd från original Transporter filmerna, är här ersatt med Ed Skrein. En mindre macho hjälte. Som mest av allt gillar sin pappa.

Ed Skrein spelar den nye "transportern" chauffören Frank Martin och vi känner igen honom (eventuellt) från Game of Thrones från 2013 och Northmen – A Viking Saga från 2014.

Karaktären Frank pratar fortfarande mycket brittisk engelska, men han har lite mera mänskliga drag och är immun mot knytnävar och kulor. Frank drivs dock av disciplin och regler och går till gränsen för ytterligheter, när hans far blir kidnappad.


Loan Chabanol är filmens femme fatale Anna, som följer sina egna regler. Samtidigt offer, förövare och hämnare. Tillsammans med tre andra prostituerade ingår hon en De fyra musketörerna pakt - men det är alltid bara tre som visar sig tillsammans, planen är att en av dem ska vara osynlig och komma undan.


Filmen utspelar sig på Franska Rivieran, och har ett snyggt foto. Frank tvingas rädda pappa två gånger, från två olika kidnappningar, och han har ingen kontroll över handlingen. Det har Anna.


Ray Stevenson spelar Franks far, en (möjligen) pensionerad spion som hävdar att han säljer Evian vatten. Frank senior är ofta mycket roligare än Frank junior.


Hela filmen är snygg som en musikvideo och de fyra hämnade kvinnorna påminner om en kvartett med Lisbeth Salanders - eller kanske snarare fyra Nikitas. För att blicka bakåt på Luc Bessons arv.


Filmen gör också bra reklam för Audi och Iphone 5. Filmen tar sin början år 1995 och kastas sedan snabbt 15 år framåt i tiden tills år 2010. Där tar Anna upp sin Iphone 5, som hon lyckats komma över två år före alla vanliga dödliga. Men så är Anna också inte en vanlig dödlig.


Otroligt rolig action film som visar det bästa av Europa - och efter ett tag glömmer man bort att sakna Jason Statham och njuter istället av de coola tjejerna i filmen.


Regi: Camille Delamarre
Titel: The Transporter refueled
Medverkande: Ed Skrein, Ray Stevenson, Loan Chabanol, Gabriella Wright , Tatiana Pajkovic
Wenxia Yu, Radivoje Bukvic, Noémie Lenoir, Yuri Kolokolnikov, Lenn Kudrjawizki
Samir Guesmi, Anatole Taubman, Robbie Nock, Michael Morris, Nash Novcic
Frankrike/Storbritannien, 2015
Noble Entertainment

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.