torsdag 4 februari 2016

Rachel Renée Russel - Nikkis dagbok - Berättelser om en (inte så) graciös isprinsessa

  

Oemotståndliga Nikki gör det coolt att vara töntig!

15 miljoner sålda exemplar bevisar att den inte så populära tönt-tjejen visst är populär - över hela världen! Dessutom ska Nikkis dagbok bli film, det ska Twilight-teamet se till. "Nikkis dagbok" är en klockren succé, efter alla “Wimpy kids” får man  äntligen en humoristisk, töntig tjej som huvudperson - som har problem med kompisar, skolan, irriterande småsyskon, kärleken, pinsamma föräldrar … kort sagt, alla de problem som en hjälte eller hjältinna i “middle school” ska ha!

 


"Nikkis dagbok"-serien är en fullträff för unga humorfans!
Rachel Renée Russel
Nikkis dagbok - Berättelser om en (inte så) graciös isprinsessa 
ISBN: 9789176450796
Översättning: Ylva Stålmarck
Förlag: Modernista


Rachel Renée Russel. Foto: Modernista
Konsten att filma Moby Dick i det egna badkaret
Liksom Dagbok för alla mina fans utspelar sig Nikkis dagbok på "middle school" (amerikansk motsvarighet till slutet av mellanstadiet och början av högstadiet) och även om huvudpersonen är 14 så rekommenderas böckerna från 9-2 års ålder. Men bra barnböcker brukar inte ha någon åldersgräns, så både yngre och äldre läsare kan gilla Nikkis dagböcker.
Nikki är en oemotståndlig romanhjältinna som ständigt fantiserar, tecknar, ritar roliga serier och skriver i sin dagbok. Man måste helt enkelt gilla någon som recenserar Moby Dick genom att spela in en film – där lillasystern Brianna spelar valen.
Kakbak med förhinder
Nikki är duktig på att teckna. Men mindre duktig på att baka kakor. Humorn är aldrig överdriven eller långsökt, saker är ofta ungefär som de brukar vara. Nikki lämnar kakorna i ugnen för att titta på TV. Brianna är genast på plats och vrider upp ugnen till max – för hon är hungrig och tror att kakorna ska bli klara snabbare. Sedan skyller Brianna på sin låtsaskompis Miss Penelope. Brianna beter sig helt enkelt så som små ungar brukar göra. Det är också lätt att känna igen sig i Nikki. Vem har inte fantiserat om den perfekta julklappen och sedan försökt se glad ut när paketet innehåller något helt annat? I Nikkis drömvärld öppnar hon det stora paketet och där finns tecknargrejor. Och i det lilla paketet finns en mobiltelefon. I verkligheten innehåller det stora paketet en hemsk prinsessklänning med spetsar på (absolut inte tillrådigt att ha på kalas i skolan!) och det lilla paketet innehåller biljetter till baletten Nötknäpparen. Ett besök som inte alls går smärtfritt för Nikki och Brianna ställer till det direkt.
Konstnärsdrömmar och hemlösa hundar
Nikki drömmer om en framtida seriös karriär som konstnär (då hon kan sitta hopkurad i sängen hela dagarna i sin älsklingspyjamas och skapa!) men först ska hon överleva skolan.
Det är inte helt lätt att överleva "middle school" när man är en helt vanlig, icke-populär tonåring.
En hel del av humorn i böckerna kommer från diskrepansen mellan text och bild. När Nikki skriver om hur hårt hon själv och kompisarna Chloe och Zoey arbetar i biblioteket tillsammans så ackompanjeras orden av bilder på när de sätter upp böcker genom att köra race med bokvagnen, de läser alla nya glossiga tidningar istället för att lägga dem på hyllorna och de driver gärna med folk på bibliotekets telefon ... Kort sagt så har de tre impopulära tjejerna oftast väldigt kul tillsammans.
Nikki, Chloe och Zoey bestämmer sig för att åka skridskor tillsammans för Holiday on Ice, för att samla in pengar till välgörenhet så att ett hem för herrelösa hundar och katter inte behöver stänga. Det finns bara en liten hake. Nikki kan inte åka skridskor ...
Konsten att bejaka sin inre tönt!
Nikkis dagbok-serien är en fullträff för unga humorfans!
Det är inte bara Nikki som är oemotståndligt rolig, för vem kan egentligen motstå Nikkis lillasyster Brianna, som lider av tandfé-fobi, hatar balett, älskar karate och har en hemlig kompis, miss Penelope (som egentligen är hennes egen hand)? Och Brianna är aldrig rädd för att någon ska se henne som töntig eller annorlunda. Hon sätter sin egen standard!
Rachel Renée Russel som skapat Nikkis dagbok hävdar att hon själv, liksom Nikki, är en obotlig tönt. Hon älskar att odla lila blommor, att ägna sig åt onyttigt hantverk och att skriva, medan hennes yorkshireterrier bombarderar henne med mjukisdjur. Rachel hävdar att alla borde släppa fram sin inre tönt. Originalets titel är The Dork Diaries, ungefär En tönts dagbok. "Nerd" eller "nörd" var ett liknande "töntigt" mobbing-ord som blev uppgraderat från att vara negativt till att bli positivt (albeit på ett nördigt sätt) --- nu, med Nikkis älskvärt töntiga dagböcker, kan ordet "dork" eller "tönt" gå samma väg --- från att vara ett skällsord, till att bli ett ord som beskriver någon som är riktigt coolt annorlunda. Med den fördelen att till skillnad från att bli betraktad som fullblodsnörd så behövs här inga speciella förkunskaper. Var och en får helt enkelt vara annorlunda --- och töntig --- på sitt eget sätt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.