fredag 11 december 2015

Sagan om Karl Bertil Jonssons jubilerande julafton i jubileumsbok


Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton (Specialutgåva med bonusmaterial) (inbunden)
Sagan om sagan.
Tage Danielsson, Per Åhlin
Sagan om Karl Bertil Jonssons Julafton
Wahlström & Widstrand

Tage Danielssons nutidsfabler kan verka övertydliga men brukar ha fler utgångar än ett rävgryt.

 

Karl Bertil Jonssons julafton fanns faktiskt inte med i Tage Danielssons första version av boken med Sagor för vuxna barn. När den väl kom med illustrerades den med två bilder av Per Åhlin, som har mycket lite gemensamt med den look som Karl Bertil och hans farsa fick i den tecknade version som i år fyller fyrtio år.          

 

Kalle Anka och hans vänner önskar god jul steg in i de svenska hemmen 1960 under en tid då det bara fanns en enda tv kanal i Sverige. Måltiderna och julklapparna organiserades runt kalle anka programmet så de inte kolliderade med sändningstiden mitt på eftermiddagen.

 

Den nya kanalen TV2 försökte senare hitta på en utmanare. 1975 sa Tage Danielsson! Vi ska göra en ny Kalle Anka, och tillsammans med Per Åhlin satte han igång.  Första året blev Karl Bertil knappt omnämnd av tv skribenterna. Idag recenserar och citerar och analyserar snart alla journalister, tv tyckare, bloggare, akademiker etc. Karl Bertil. Eftersom traditionen fyller fyrtio år i år kommer det säkert att bli en ny uppsjö av artiklar Elisabeth Lysander har summerat vad folk skrivit hitintills om Karl Bertil och man kan även läsa hennes utmärkta bok som handlar om hela Per Åhlins verk.

 

För ovanlighetens skull jobbade Tage utan Hasse. Och det är förmodligen den svenska film som flest folk idag känner igen. Hasse gick miste om att vara med om skapandet av en klassiker.

 

Boken är bra upplagd och informativ med mycket bonusmaterial från filmen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.