måndag 14 december 2015

Köksalmanack 2015 - Ett år för alla smaker!


Frankrike, Ryssland, Amerika, Italien, Mallorca, Ulriksdal och ett år för alla smaker

Ett Elegant Nytt År Författare: Malin Berghagen, Edward Blom, Dogge Doggelito, Anna Huerta, Gunilla Kinn, Denise Rudberg m.fl.
Köksalmanack 2015Semic
Köksalmanack är som en fin kompis i köket, och man kan alltid ställa samma fråga: “Vad blir det till middag?” och få ett bra svar. Här finns recept och middagsförslag (och inspiration för frukostar och luncher!) för alla årets dagar. Här finns också massor av små tips som gör att saker fixas lättare och smartare. Och så finns här som alltid en uppsjö av intressant läsning varje månad, med alla krönikor och recept från kända personer som man förknippar med mat --- eller något helt annat.
Från Hälsingland till Mallorca
Malin Berghagen inleder året i Köksalmanack med att skriva om sitt liv på Mallorca och vad hon brukar handla på marknaden. Som ekologisk fisk , favoriten är dorada, som smakar som en blandning av abborre och makrill. Malin är också en anhängare av raw food trenden och har sina favorit restauranger som hon berättar om.
Tupac Garcia skriver om hur hela familjen har det mysigt och lagar mat tillsammans i köket. Anna Huerta delar med sig av sitt matälskande liv på ön Pantelleria, utanför Sicilien. En god fika inkluderar ett glas mandelmjölk. Citronerna plockas direkt från träden.
Alla drömmer om en egen kokbok
Musikern Dogge Doggelito berättar om sin dröm som gått i uppfyllelse: att ge ut en egen kokbok, med grilltema. Maria Zihammou har också en färsk kokbok bakom sig, Fransk bistro, och hon tipsar om olika franska bistroklassiker --- mat som hamnat under maj månad i Köksalmanack, med tips på goda soppor och en vårgryta, men fransk bistromat fungerar lika bra under den kallaste årstiden, för ingen mat är så god “comfort food” som den franska bistromaten.
Alla vill ha en fransk kock
Lena Söderström beskriver det goda ryska köket, som är så mycket mer än champagne och kaviar. Biff Stroganoff kommer från Ryssland. Eller också inte. För Peter den Store gillade fransk mat och importerade en fransk kock, och då skulle alla andra högt uppsatta personer, som till exempel greven Alexander Stroganoff, också ha en fransk kock.
Varför köpa en kokbok när du kan köpa kocken? Då får du inte bara de åtråvärda recepten utan även någon som kan laga din mat åt dig!
Återta den mysiga, lediga söndagen!
Tiderna förändras men vissa saker består. Som att det aldrig är ute med god kvalitet, vilket de läckra, ekologiska recepten från Slottsträdgården i Ulriksdal bevisar. Eller vilket Edward Blom, författaren till Allting gott och alldeles för mycket, bevisar i sitt försök att ta tillbaka söndagen som en dag att ha kul med, istället för en dag att förbereda hela veckan på (vilket leder till att folk blir alldeles uppstressade, innan veckan ens har börjat). Vare sig du satsar på ett nytolkat recept för söndagssteken eller den amerikanska “Sunday brunch” trenden så kan du njuta av söndagen. Varför slösa söndagen på planering, när allting redan finns planerat i Köksalmanack?
Avslutningsvis skriver den svenska deckardrottningen av “Elegant Crime”, Denise Rudberg, om sin eleganta nyårsmat, och sina lika eleganta drinkar. Givetvis finns här plats för flera fina efterrätter.
Året är till för att njutas. Vare sig man gör det elegant, ekologiskt, rustikt eller helt spontant. Köksalmanack har ju något för alla smaker!
 
Belinda Graham

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.