söndag 6 december 2015

Martin Lönnebo - Biskopen från Storkågeträsk


Ett rikt liv, från Storkågeträsk till frälsarkrans, från Egyptens sopstäder till svenskt armod
“Vi som är födda på 1930-talet och har känt doften av Fattigsverige har dragit en historisk vinstlott. Men ändå är jag inte riktigt nöjd. Om människan fortsätter att leva som idag skadas grunden för vårt liv på jorden - och det kan gå fortare än många tror.” 


Den här biografin hade varit riktigt intressant och spännande läsning, även om den enkom bara hade handlat om en människa som levt ett långt, reflekterande liv, och som kan göra ett slags "bokslut" över 1900-talet.
Thomas Lerner
Martin Lönnebo, biskopen från Storkågeträsk
ISBN:  9789152634271
Förlag: Verbum


Martin Lönnebo har haft ett långt och spännande liv. Foto Belinda Graham
Den här biografin hade varit riktigt intressant och spännande läsning, även om den enkom hade handlat om en människa som levt ett långt, reflekterande liv, och som kan göra ett slags "bokslut" över 1900-talet. Men lägg till detta att Martin Lönnebo är en andlig kändis och en intressant tänkare. Punkt slut. Inte bara har ett långt liv bakom sig.
För de flesta är Lönnebo förmodligen känd för att han uppfunnit Frälsarkransen. I år var det stort jubileum för Frälsarkransen och Verbum förlag firade med en fin lyxutgåva. Lönnebo kom på den enkla idén att vi inom protestantismen inte har något radband (av naturliga skäl) men att det kan vara en bra sak för att lugna tankarna och meditera att ha "pärlor" att räkna ... Och alla pärlorna på Frälsarkransen har en symbolisk betydelse.
- Men det blev ju så mycket större än vad jag väntat mig! säger Martin Lönnebo och verkar själv förvånad över uppståndelsen - och framgången - kring Frälsarkransen.
Biskop emeritus Lönnebo var på Bokmässan för att tala om boken om sitt liv, och hans liv rymmer så otroligt mycket.
Han bidrog dessutom till att öppna upp svenska kyrkan, och bilden av biskop Lönnebo och en uppsluppen Dalai Lama tillsammans är en samtida klassiker. Konservativa kristna må ha varit chockerade, men varför ska olika världsåskådningar hållas åtskilda när man kan åstadkomma så mycket mera tillsammans?
När det gäller tajming är Lönnebo noga att påpeka att han hade tur. Hans äldre syskon fick ingen vidareutbildning, de började direkt med manuellt arbete.
Världen var en annan för Lönnebos egna tre barn, födda på 1960-talet, och den han pratar mest om är den äldste sonen Jonas, som är utvecklingsstörd och pratar mycket lite med tal.
- Jag har lärt mig så mycket av Jonas. Han är nog den som lärt mig mest av livet och vad som är viktigt, berättar Lönnebo.
Lönnebo är själv noga att framhålla vikten av familjen, valet av livspartner är det viktigaste man gör, och frun Britt-Louise är "kvinnan bakom den framgångsrika mannen" - hon har tagit hand om det mesta, från att renskriva Lönnebos doktorsavhandling när de båda var unga, till att i vuxen ålder utbilda sig till speciallärare, eftersom de fick Jonas.
Om Lönnebo själv ångrar något så är det att han inte var mer med barnen när de var små. Livet som biskop var hektiskt, men som biskop emeritus ger Lönnebo verkligen inte intrycket av att ligga på latsidan.
Han har skrivit sexton böcker sedan han pensionerades från biskopstjänsten. Han har gjort en bok tillsammans med Tomas Sjödin (de har gemensamma intressen, i det att de båda har eller har haft utvecklingsstörda söner). Han föreläser flitigt och funderar på hur han bäst kan hjälpa sin värld.
Lönnebo berättar om sitt besök i Egypten, och sin vänskap med syster Emmanuelle, som blev 99 år, och såg till att det blev en kyrka, några små verkstäder och en skola för tvåtusen barn i sopstaden. Under en vecka med fader Samaan, i en annan av Kairos slumstäder, försökte Lönnebo hitta sin nya livsuppgift efter pensioneringen. Han kom fram till att han ville bli en ny syster Emmanuelle och fader Samaan och verka i samma anda.
- Jag träffade svenska turister i Egypten och de sa hur bra svenska barn har det. Inga svenska barn har samma nöd som barnen i de egyptiska sopstäderna. Men jag funderade. Visst, de flesta barn har det materiellt bra ställt och behöver inte bo på sophögar. De får kläder, lagad mat, skolgång, bra sjukvård, de har en bra framtid att se fram emot. Men när man pratar med svenska barn och unga märker man istället att de har en psykologisk eller andlig nöd. Så många berättar att de inte hade något att tro eller hoppas på, och att de upplevde att ingen älskar dem.
Lönnebo kom alltså i Egypten fram till att hans uppgift var att leva och verka i Sverige.
Dessutom arbetar han med att stödja ekonomiska och sociala projekt i Afrika, Asien och Latinamerika, enligt modellen hjälp till självhjälp.
Biografin om Martin Lönnebo ger en intressant bild av ett Sverige som ständigt förändras, ett historiskt perspektiv på den bräckliga välfärden, en insyn i ett unikt och rikt liv och en början till många egna tankar att nysta i!
Fakta
Martin Lönnebo är biskop emeritus i Linköpings stift och upphovsman till Frälsarkransen. Han har lett många gudstjänster och andakter i TV och skrivit ett flertal böcker. Thomas Lerner, som skrivit biografin, är journalist och reporter på Dagens Nyheter. Boken är utgiven på Verbum förlag. Martin Lönnebo har valt att låta sin royalty för boken gå till Individuell Människohjälp (IM) där han inrättat en fond i Jonas namn.
Belinda Graham

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.