söndag 6 december 2015

Briljanta barnböcker med Mirandos fullträffar!


Från flykt och en röd klänning till cirkusdrömmar och en vit hund: "Sabelles röda klänning" och "Din tur, Adrian".


Mirando Bokförlag har fler ess i ärmen än "Sabelles röda klänning". Egentligen önskar jag ett Augustpris för den, men det finns inte för utländska böcker (än så länge). Istället kanske Augustpriset för bästa barnbok går till "Din tur, Adrian" av Kristin Lidström och Helena Öberg?
Du får bara ta med dig en grej. Kolla. Se dig omkring. Vad vill du ta med dig? Din favoritbok? Datorn? Mobiltelefonen? Kameran? Ett ombyte kläder? Eller foton eller något smycke som påminner om nära och kära? Som du kanske aldrig kommer att se igen?
Sabelle har lätt att välja. Hon väljer sin röda klänning. Den som hon fått i födelsedagspresent av mormor. Egentligen vill hon välja mormor som "sak". Men det går inte. Mormor kommer att bli kvar i det gamla landet. Sabelle kommer att få ett nytt land, ett nytt språk, en ny framtid ... men inte en ny mormor.
En vacker och angelägen bok
Det kommer ut ungefär 1700 nya barn och ungdomsböcker på svenska. Varje år. Sabelles röda klänning är en av de vackraste och absolut mest angelägna! Originalet är utgivet på Cypern 2014, text och bild är av Marina Michaelidou-Kadi och Daniela Stamatiadi. Översättningen till svenska är av Alexandra Pascalidou, som även har skrivit det gripande förordet.
Alexandra skriver att hon gläds över denna bok från sitt hemland, som med sin traumatiska historia tvingat folk på flykt, och som nu även tar emot människor i nöd. Hon skriver om sin första tid i Sverige. Hon var sex år gammal och gick vilse bland "de godisfärgade betongklossarna" och när hon grät förstod ingen varför hon grät. Hon kunde inte fråga efter vägen.
En lång väntan på ett efterlängtat brev
Efter två och ett halvt år kom det efterlängtade brevet med det långa ordet, som Alexandra säger var det första hon lärde sig på svenska. En fonetisk frustration som bar på så många löften: Uppe-hålls-till-stånd.
Sabelles röda klänning är en universell historia om flykt och om att finna ett nytt hem - och sedan att försöka finna sig till rätta där. Den första resan må vara svår, dramatisk, traumatisk. Men den inre resan, som fortsätter även när den fysiska resan är över, kan ändå överträffa den första resan i sin dramatik.
Varje dag väljs den röda klänningen på nytt
Sabelle lämnar sitt hem och allt hon älskar och reser till ett land långt borta. Det sägs inte vilket land hon lämnar eller vilket land hon reser till.
I den nya staden är det höst och regnigt. Alla är stressade. Varje dag försöker mamman övertala Sabelle att ta på sig någon annan klänning, varje dag väljer Sabelle den röda klänningen. Varje dag väljer Sabelle att hålla kvar vid den.
Virvlande linjer och effektfulla kontraster
Illustrationerna är genomgående svartvita och det är fantastiskt vad illustratören kan göra med virvlande linjer, blommor, streck och cirklar. Min favoritbild är där Sabelle kramar om ett träd, drömmer om sitt gamla hemland och trädet består helt och hållet av virvlande streck. Den röda klänningen är den enda färgklicken genom hela boken. Som i Schindler's List, fast mer effektfullt.
Så småningom accepteras Sabelle i sin klass, ett annat barn frågar om hon vill leka med dem i parken på söndag.
På söndagen har Sabelle växt ur sin röda klänning. På sista sidan är hela hon i flerfärg - för första gången. Den vita tröjan hon har på sig har röda prickar.
Klänningen passar tills den inte behövs
Det är så lätt att identifiera sig med Sabelle. Så mycket pågår under ytan, mellan raderna i texten, under ytan i illustrationerna. Ja, det handlar om flykt och något mycket traumatiskt, men de flesta barn har någon gång varit med om någon form av uppbrott - kanske bara en kort flytt inom Sverige, eller börjat i en ny skola - och det går lika bra att identifiera sig med temat i alla fall. Klänningen är en röd trygghet som behövs på det nya, skrämmande stället. Den passar, tills den inte behövs längre.
Idag befinner sig mer än 60 miljoner människor i världen på flykt.
För varje sålt exemplar av Sabelles röda klänning skänker förlaget Mirando Bok fem kronor till Rädda barnens katastroffond.
Boken Sabelles röda klänning lanserades på Bokmässan i Göteborg 2015. Bland annat med ett fint framträdande på Internationella torget av Alexandra Pascalidou. Hon hade en fantastisk röd klänning på sig!
Mirando Bokförlag har fler ess i ärmen än Sabelles röda klänning. Egentligen önskar jag ett Augustpris för den, men det finns inte för utländska böcker (än så länge). Istället kanske Augustpriset för bästa barnbok går till Din tur, Adrian av Kristin Lidström och Helena Öberg. En oemotståndlig bok som håller hög konstnärlig kvalitet, precis som Sabelles röda klänning. Serieformatet är annars ett medium som är styvmoderligt behandlat i prissammanhang (dags att ändra på detta?). Din tur, Adrian är delvis gjord i serieformatet.
Lekfull skaparglädje med olika tekniker
Sidor med svartvita serier med fantastiska skuggor och ovanliga, utvalda detaljer varvas med olika uppslag i flerfärg, som var och en av dem är som ett konstverk, i ett modernt, innovativt galleri. Olika tekniker blandas lekfullt och överraskande och vittnar om ren, skär skaparglädje. Boken har också ett cirkustema och lanserades i samband med Bokmässan i Göteborg med en liten cirkusföreställning. Hunden i boken är helt underbar!
Flykt, hemlängtan och en röd klänning. Cirkusdrömmar och en fluffig, fin hund. Två vackra böcker med helt olika tekniker och helt olika stämning. Mirando har fått in två fullträffar på samma Bokmässehelg.
Belinda Graham

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.