tisdag 15 december 2015

Julstämning med svenska skogar, spännande konst och vackra vinterbilder

Julstämning med svenska skogar, spännande konst och vackra vinterbilder 

Nu är det jul igen Flera författare
Julstämning 108 år
Semic
Julstämning - Sveriges äldsta jultidning - 108 år! - satsar återigen på ett klassiskt vackert Jenny Nyström omslag, där den äkta svenska allmogetomten pulsar genom en svensk granskog med sin dyrbara last på ryggen. Än lever den svenske tomten, och han ser mycket hälsosammare ut än den nymodige amerikanske cola-drickande kollegan!
Innehållet i Julstämning är däremot sprudlande nytt och modernt med glänsande lockande läsning varje år. Årets konstnär är Annika Ekdal, en textilkonstnär som skapar fantastiska nya världar med en urgammal teknik.
Årets konstplanscher är av Claude Monet och det finns även ett Monet reportage längst bak i Julstämning.
Man skulle kunna säga att årets Julstämning går i naturens tecken. Gobelängerna är inspirerade av naturen och fulla av prunkande växter och eleganta djur, Claude Monets intryck av solnedgång gav namn åt hela den impressionistiska rörelsen … Hur vår svenska skog gått från urskog till tämjd och tuktad är ett svidande reportage som konstaterar att John Bauers Bland tomtar och troll skogar (som ändå inte är någon äkta urskog ) är mycket artrikare än dagens erbarmliga planterade skogar och att Selma Lagerlöfs underbara tiomilaskogar är ett minne blott. Idag får man vara glad om man hittar en enmilaskog. Och i sådana fall är det förmodligen i en nationalpark.
Annons:

Vacker natur finns också på bilderna från reportaget av den gnistrande vintervackra skidorten St Moritz. En stad som länge varit känd för sin hälsosamma luft, och dit Edith Södergran, Robert Louis Stevenson, Sir Arthur Conan Doyle och andra litterära kändisar åkte. Sherlock Holmes har både dött och återupplivats i Alperna.
En saga om tre systrar, alla prinsessor, är en alldeles sann saga. Margaretha, Märtha och Astrid befann sig alltid i händelsernas centrum och det här är en historia som rymmer massor av syskonkärlek, romanser och för tidig död.
Alla som älskar sötsaker kan sin Prinsesstårta. Just denna tårta var de tre systrarnas favorit. Deras minne lever kvar även i kokboksklassikern Prinsessornas kokbok.
Massor av julstämning finns på Fredriksdal utanför Helsingborg där det varje år hålls julmarknad. En förtrollad plats där julen blir som förr i tiden
Allt är inte frid och fröjd och julstämning i årets Julstämning: man uppmärksammar även första världskrigets hundraårsjubileum, med en artikel om krigspropaganda från båda världskrigen. Skilde sig propagandan åt? Ja, under andra världskriget tillkom propaganda för att hålla tyst. Pratar du, kan dina kamrater få sätta livet till. En svensk tiger. Sedan pratar vi inte mer om det.
Slutligen finns också en traditionell julnovell och ett korsord, som var med i Julstämning år 1925 - fast fortfarande lika kul och knepigt att lösa!
Årets Julstämning har allt: det vackra, det tragiska, det romantiska, det spännande och det stämningsfulla. Och en äkta svensk tomte på omslaget!
Det är lätt att komma i stämning med Julstämning!
Belinda Graham

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.