söndag 13 december 2015

Bland tomtar och troll - 108 år med favoritsagorna!


Bland tomtar och troll, årg 108 (inbunden)
Einar Norelius bild på omslaget!
Bland tomtar och troll är en underbar jultradition för hela familjen som kan stoltsera med att vara Sveriges äldsta sagosamling. Den fyller 108 år i år.
           

 

Två härliga klassiker finns med: Den bortglömda felan av Elisabeth Brehmer med illustrationer av Einar Norelius och Den förtrollade skogen av Anna Wahlenberg med illustrationer av John Bauer.

 

Peter Madsen återberättar sagan om Snövit och ger den nya sagolika bilder.

 

Här finns också moderna berättelser, mer som barnböcker än som sagor. Ulf Starks julsaga där sockenbarnen Elof frå träffa tomten och köra hans släde påminner om Astrid Lindgrens berättelse om fattiga barn förr i tiden. Inger Edelfeldt berättar om hur det var på Paulas mormors farar Eriks tid och om en speciell vit änglafjäder. Johanna Nilsson skriver om pojken Sinom som blir vän med gumman Petra från Rumänien, när han likt pojken i barnens ö njuter av en sommar ensam hemma i lägenheten. Ylva Karlssons berättelse är liksom förra årets berättelse full av små fantasivarelser, ungefär som murklorna i Pettson och Findus.

 

Illustrationerna är av Marianne Enquist, Inger Edelfeldt, Amanda Eriksson, Peter Madsen och Katarina Strömgård.

 

Här kan var och en hitta sin egen favoritberättelse. Vilken är bäst och mest magisk?  Favoriten här hemma blir direkt Den bortglömda felan, som handlar om musik och frihet och att inte bli lurad på sitt arv. Arvet kan vara vackra melodier. Som god tvåa kommer Den förtrollade skogen.

 

Bland tomar och troll är en härlig förtrollande sagosamling att bli förtrollad av om och om igen. Den förslösar verkligen inte bort sitt arv.

 

Årets upplaga har både tomtar och troll med i äventyren!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.