lördag 12 december 2015

Hälge - Stora boken om troféjakt

Lars Mortimer
Hälge - Stora boken om troféjakt
Semic

Hälge : stora boken om troféjakt (häftad)
Humor som träffar mitt i prick.
           
När jakten rasar som värst ute i de svenska skogarna, inte minst kring den lilla orten Avliden, är det lätt att tro att målet är att fylla frysen inför den annalkande vintern. Men ack, vad en betraktare av glesbygdslivet bedrar sig! En fylld frys är ju mer en bonus, det allra viktigaste är att lägga vantarna på årets mest imponerande jakttrofé.
Att vara den stolte ägaren till de största älghornen på orten, med eller utan älghuvudet kvar, inbjuder till respekt och vördnad bland jaktkamraterna. Det är möjligt att hustrun hellre hade velat ha kvar tavlan med det fina landskapet (betande kor i motljus, eller dylikt) på den finaste platsen i hemmet, men där ska givetvis trofén hänga.
Älgarna däremot, föredrar att troféerna stannar där de hör hemma, nämligen i skogen, på de älgar som älghuvudena tillhör.

Hälge, Sveriges mest kände tecknade älg, kan se fördelar med att de största tjurarna blir älgtroféer, för då kanske han själv kan få lite “romance” med någon söt älgko … men Hälge kan ändå inte slappna av under jakten. Visst vill alla ha en stor, fin älgtrofé och visst är Hälges tre taggar inte mycket att ha. Men bättre en liten jakttrofé än ingen alls …
Lars Mortimer dog i augusti i år, men hans träffsäkra serier om Hälge gav hela tiden olika perspektiv på glesbygdslivet och på den viktiga jakten. Vi växlar mellan skogens djur, med Hälge i spetsen, och jägarna, med den hårt prövade Edwin i spetsen.
Bland Hälges vänner finns igelkotten Kotten, ett par ugglor och myrorna i myrstacken. Edwin har sin hund Blixten, sin fru, som stickar ett överdrag till geväret, och jaktkompisen Uffe, som ofta kommer med träffande one-liners. Som “Varför skjuta upp tills i morgon vad du kan skjuta idag?”.
Glesbygden och dess människor och djur skildras med stor kärlek och förståelse av Lars Mortimer. Det är kanske därför Hälge går hem över allt i alla läger, på olika breddgrader i Sverige. Vi inbjuds inte att skratta åt Hälge och Edwin och de andra … utan att känna med dem. En lågmäld humor som sällan slår fel.

Belinda Graham

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.