lördag 12 december 2015

Hälge - Mångalna i storskogen, Stora boken om att jaga vilt           
Hälge : mångalna i storskogen (inbunden)
Blixten spårar i månskenet.
 
Lars Mortimer

Hälge - Mångalna i Storskogen

Semics
 
Mångalna i storskogen är årets efterlängtade  hälge album. Nummer sjutton i serien närmare bestämt. Att det kommer ut en ny volym med Hälge serier att lyxa sig med lagom till jul är en tradition - men Hälge serierna i sig har sällan något med julen att göra. Men ofta är det vinter i serierna. Och ofta är det jaktsäsong. Det gäller att överleva både jakten och vädret och matbristen.
 
I de inledande Hälgeserierna får vi möta de avätande fåglarna som faller till föga och äter fågelfrö från fågelbordet och Urälgen som väljer vilken väg han ska. Söder med so och värme, mycket mat och lugn och ro. Eller norr med kallt och mörkt, lite mat och ond bråd död. Orsaken till hans val är höljd i duken ... men man gisar att han hade en dålig dag.
 
Livet i norr är inte mycket bättre för människorna i den lilla byn Avliden än för skogens djur. I den flrsta serien med Edwin och Ellen är det äkta paret ute i snöstorm i skogen och förölkrer hitta plogbilen så att den ska ploga vägen till Avliden. Edwin försöker tänka positivt medan Ellen vill flytta.
Snön ser så stämningsfull ut. Tills det är dags att skotta.
Som alla hjältar skrittar Hälge lugnt in i solnedgången när det är slut på jakten.
Hälge : stora boken om att jaga vilt (häftad)
Alltid är någon på jakt efter något!
När älgens horn växer ut igen är det ett gott vårtecken.
           
Häng med Hälge och hans vänner i skogen och ha en riktigt skön vinter! Blir den inte vit kan du alltid trösta dig med att du slipper skotta!
 
Till jul kommer även Stora boken om att jaga vilt. Hälgeserier i mjukband. Älgar, igelkotten kotten, ugglor, myror och jägare och deras fruar får alla säga sitt om jakten på att överleva i glesbygd.
 
Hälge är klassiker i serieform och Lars Mortimer var ett komiskt geni. Hans arv och invånarna i Avliden har förvaltats på ett fint sätt.
 
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.