torsdag 17 december 2015

Miniatyrmakaren - årets bästa roman!


Jessie Burton

Miniatyrmakaren (inbunden)
Mystiska Miniatyrer i ny succéroman!
Miniatyrmakaren

Modernista

 

 

Miniatyrmakaren är ett utsökt äventyr som är som en blandning av ett äventyr av Charles Dickens och Flicka med pärlörhänge av Tracy Chevalier. Boken inleds 1687 i Amsterdam. Någons begravning är på gång - men vi får inte veta vems. Sedan spolar vi tillbaka till 1686 och händelserna som ledde till begravningen. 18-åriga Nella anländer till ett stort hus i ett av Amsterdams rikaste kvarter. Hon har under en snabb ceremoni gift sig med Johannes Brandt, och ser fram emot ett liv som gift, men möts istället av Johannes bitska syster Marin. När Johannes kommer hem igen är han inte alls intresserad av Nella, och läsaren inser snabbt (långt innan Nella) att Johannes är homosexuell. Den enda kvinna som han älskar är sin syster.

 

Nellas bröllopspresent kommer att bli av dyrbarast möjliga slag: en exakt kopia av deras hem i form av ett kabinettskip. Hela skåpet inreds av en gåtfull miniatyrmakare. De små skapelserna speglar de verkliga på ett överraskande sätt.

 

Det finns måna mystiska intriger i boken och många triangeldramer. Nella och Marin konkurrerar om Johannes, Johannes och Marin konkurrerar om Otto. Och var har man egentligen tjänsteflickan Cornelia som inte har någon respekt alls för Nella? Var kommer miniatyrmakaren in, och är det miniatyrerna som styr deras liv?

Allvarliga faror och ond bråd död lurar, och Nella undrar om hon är deras räddningen eller nyckeln till deras förfall.

 

Miniatyrmakaren har fått så många priser och utmärkelser! Det är en underbar bok som tack och lov inte är i någon trendig genre. Ingen dystopi, vampyrroman, deckare thriller eller romance. Miniatyrmakaren är helt enkelt en väldigt bra gränsöverskridande roman som måste rekommenderas varmt.

 

Boken är väl researchad och verklighetsunderbyggd.

 

Ett hus på den här tiden kostade 900 gulden. Ett diamanthalsband 2000.

 

Ett minatyrdockskåp inrett som i boken med 700 föremål gick på 30 000 gulden. Det  är alltså värt många riktiga hus!

 

Lite fakta om boken:

#2000-talets bäst säljande brittiska debutroman alla kategorier den största succédebuten sedan Harry Potter & de vises sten!
#Utsedd till Årets bästa bok i National Book Awards
#Waterstones Book of the Year
#Vald till Årets bästa bok av The Observer
#Vald till En av årets bästa böcker i The Telegraph, The Sunday Times, Evening Standard, Elle, Glamour, Harpers Bazaar och Vogue
»Om du sträckläste Donna Tartts Steglitsan kommer du att älska Miniatyrmakaren.« | EVENING STANDARD
»Fängslande, magisk och full av överraskningar.« | S. J. WATSON, Before I Go to Sleep«
»Suveränt uppslukande läsning.« | THE OBSERVER

JESSIE BURTON [född 1982] är en brittisk författare som gjort enorm succé med sin första roman Miniatyrmakaren [The Miniaturist], som snabbt blivit 2000-talets bäst säljande brittiska debutroman. Boken har hyllats av kritikerna, fått en rad utmärkelser och jämförts med bland annat Donna Tartts Den hemliga historien och Tracey Chevaliers Flicka med pärlörhänge. Miniatyrmakaren kommer också att produceras i en påkostad dramaserie av produktionsbolaget som ligger bakom filmatiseringen av Hilary Mantels roman Wolf Hall. Jessie Burton är bosatt i sydöstra London.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.