söndag 6 december 2015

Det är mycket man inte måste


Litteraturkritik
Verktyg
Typografi

Tomas Sjödin slår huvudet på spiken, om och om igen

”Man behöver inte räcka till. Det räcker med att man finns till. Allt utöver det är en bonus”. Tomas Sjödin är väldigt bra på att med några få ord, eller med en kort krönika, säga vad andra behöver timmar, eller en hel självhjälpsgurubok, för att säga.
Annons:


Vem känner inte igen sig i alla att göra listor som sitter på post-it-notes överallt? Man tycker ju att man åtgärdat det, bara för det står på en gul post-it-note. "Köp mat" står det på den gula lappen på kylskåpet. Problemet åtgärdat. Men lappen trollar ju inte fram någonting att äta.
Tomas Sjödin
Det är mycket man inte måste
ISBN: 9789173874120
Förlag: Libris


Tomas Sjödin. Foto: Belinda Graham
Karln har helt klart rockstjärnestatus på Bokmässan i Göteborg, ALLA vill prata med honom efter hans framförande. Sjödin är känd krönikör i Göteborgsposten och älskad hemmason. Man kan tydligen bli profet i sin egen stad. I alla fall om man skriver folkkära krönikor. Nu finns de bästa krönikorna samlade i en bok från Libris förlag.
Att tänka på något man egentligen vet
En bra krönika talar om något som du egentligen redan vet men inte har tänkt på. Eller kanske något du har tänkt mycket på, men inte har formulerat själv. Eller något du har tänkt på och försökt formulera själv, och så vips, ser du någon annan formulera det och igenkänningens glädje finns där - tänk, någon mer tänker ungefär som jag!
Och det ger ett avstamp för att tänka vidare.
- Jag träffar många människor, berättar Sjödin, och aldrig har någon ångrat en resa till Thailand som inte blev av. Vi behöver inte åka till Thailand. Det är inte sånt som är viktigt i livet.
Nej, och det är bra mycket miljövänligare att stanna hemma än att flyga bort varenda jul.
Måsten kontra vardagslyx
Sjödins bok Det är mycket man inte måste handlar mycket om vardagslyx, sådant som är gratis, eller i alla fall nästan, och bortglömt, eller i alla fall nästan. Skogen är gratis. Kanske inte bensinen eller bussbiljetten dit. Men många tar varje helg till stormarknaden.
- Storskogen har blivit utkonkurrerad av stormarknaden. I mina mörkaste stunder får jag för mig att helvetet är ett köpcentrum som aldrig stänger. Man måste själv bära allt man handlar och inte hittar till utgången. Skulle man lyckas slinka ut hittar man inte bilen på en parkering som aldrig tar slut.
I sina ljusaste stunder drömmer Sjödin istället om småvägar på Hisingen, åka sakta på grusvägar och vandra genom skogen.
- Den drömmen är lätt att förverkliga. Skogen är nämligen ledig på helgerna. Alla är på stormarknaden.
Att åtgärda: Att-inte-göra-listan
Ett bra handfast tips från Sjödin är att skriva en att-inte-göra-lista.
Vem känner inte igen sig i alla att göra listor som sitter på post-it-lappar överallt? Man tycker ju att man åtgärdat det, bara för det står på en gul post-it-lapp. "Köp mat" står det på den gula lappen på kylskåpet. Problemet åtgärdat. Men lappen trollar ju inte fram någonting att äta.
Sjödin skojar om att de har så många listor att de gör listor över listorna för att veta vilken som ska prioriteras.
Men den bästa listan familjen gjort var inför ett sommarlov, då de gjorde en att-inte-göra-lista.
Man måste kanske inte hinna göra allt, träffa alla, vara aktiv hela tiden? Komma tillbaka till jobbet med en puls lika hög som när man lämnade det.
Att-inte-göra-listan gjorde att trycket lättade, det blev lättare att andas. Det skapades tid för annat istället. Det är ju så mycket man inte måste! Det riktiga livet börjar när man inte måste.
En bok för moderna tider!
Det vore lätt att säga att den här boken är en bok som alla borde läsa - men det förfelar ju budskapet. Läs Det är mycket man inte måste, inte för att du måste, utan för att du vill. Nåt mysigt du får tid till när du skalat bort en massa tråkiga måsten och satt dem på att-inte-göra-listan.
Det finns nog med böcker som predikar måsten. 1001 böcker att läsa innan du dör - 101 skräckfilmer att se innan du dör - 1001 underverk att se innan du dör. En gång i tiden fanns sju underverk och man visste att man aldrig skulle få råd att se dem, annat än på bild. Idag finns det 1001 underverk som man inte har råd att åka att se. Snacka om att måste-industrin skapar komplex. Med underrubriken: vill du leva ett liv att skryta med vid målgången, så får du minsann inte ligga på latsidan!
101 har blivit 77
Tack och lov heter Tomas Sjödins bok inte något med 101 eller 1001. Här är det 77. Inte 77 underverk. Men 77 krönikor där några kanske kan göra små underverk, och några kan helt enkelt vara en rolig igenkännande glimt i vardagen.
Belinda Graham

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.