fredag 4 december 2015

FILM: Fantastic Four - nyare, yngre och långsammare

Bright young Things ...
Marvel  har producerat många superhjältar. Allt från X-men till The Avengers. Ibland handlar det om en ensam hjälte, ibland om ett helt gäng som ska hjälpa varandra mot en grym motståndare.
Att få till en helgjuten Fantastiska fyran-film verkar inte vara någon lätt uppgift.
Marvel-superkvartettens film-CV är minst sagt skakigt.

2015 års försök innebär en rejäl renovering och en föryngring: 2007 är superhjältarna småbarn. Ungefär vid den tid då förra Fyran var vuxna med vuxna liv. I nutid är de briljanta tonåringar, som får superkrafter när de reser till en annan dimension - inte när de reser ut i rymden och utsätts för kosmisk strålning.


Den fattige men briljante vetenskapspojken Reed Richards och hans bussige kompis Ben Grimm, vars familj äger ett skrotupplag, växer upp i vit arbetarklassmiljö. Som tonåringar träffar de på afroamerikanske Dr Storm, hans dotter Sue och hans son Johnny. Sue har fått bli adopterad från Kosovo för att förklara varför ett syskon är ljust och ett är mörkt.


Medan Jessica Alba och Chris Evans i de förra två fyran filmerna såg ut som syskon.
Viktor van Doom är den femte geniala ungdomen i filmen, han som kommer att bli skurken i historien.


Den nya Fyran utnyttjar många fantastiskt bra skådespelare, Miles Teller från Whiplash spelar filmens huvudperson, hans bäste vän, arbetargrabben Ben, görs av brittiske Jamie Bell och aldrig har väl The Thing haft så känsliga ögon. En viss ironi är att Bell är en liten kille, medan The Thing är den störste i gänget.


Största problemet är man saknar Chris Evans, som var charmigt spjuveraktig i de förra Fyran filmerna och väldigt förtjust i sin nya varma superförmåga (att kunna fatta eld när som helst).
Evans verkade ligga nära den spralliga rollen som Flamman, mer så än som den allvarlige Captain America (få skådisar har väl bytt mellan två så olika superhjältar). Den nya Flamman fungerar inte, han är allvarlig och grubblande, aldrig sprallig, och syskonkärleken fungerar inte, och inte heller pappaupproret (han får se sin pappa bli mördad av Doom) eller hämnden. Inget fungerar med Flamman.


Det är också synd att så många superhjältar hela tiden ska bli yngre. Bokstavligen "bright young Things!" Det vore kul om någon någon gång kunde få vara vuxen. Som i de förra Fyran filmerna. Eller som i Ant-Man, där killen som blirAnt-Man är från skild arbetslös och brottas med en rivaliserande styvfar och problem med att få till en nystart i livet. Det visar på att problemen inte tar slut bara för att tonårstiden är förbi.


Doom är också här är något otydlig skurk. Slutet är som en imitation av Big Hero 6, fast i större skala, och Doom ser inte ut som en farlig ond och smart skurk. Han ser ut som metallburkar och godispapper som man knusat ihop.


Fantastic Four är nu yngre, men också långsammare. Resten av handlingen har förmodligen sparats till uppföljaren. Och så kommer även The Thing att äntligen få ett par byxor?
Regi: Josh Trank
Titel: Fantastic Four
Medverkande: Miles Teller, Kate Mara, Jamie Bell, Michael B. Jordan, Toby Kebbell,
Reg E. Cathey, Tim Blake Nelson, Joshua Montes, Dan Castellaneta, Owen Judge, Kylen Davis
Evan Hannemann, Chet Hanks, Mary-Pat Green, Tim Heidecker
USA, 2015
FOX-Paramount

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.