måndag 8 april 2019

Vei - High fantasy av hög klass! Missa inte det rafflande slutet!


Författare: Sara Bergmark Elfgren, Karl Johnsson
Titel: Vei - Bok 2
Illustrationer: Karl Johnsson
ISBN: 9789175153179
Förlag: Kartago Förlag

Utgivningsdatum: 2019-04-11

Vei har gjort sina gudar stolta. Hon är deras obesegrade förkämpe i meistarileikir. Men det brutala gladiatorspelet är långtifrån över och det blir allt svårare att skilja vän från fiende. Till slut står Vei inför ett avgörande val. Vad är värt att slåss för? Och hur mycket är hon beredd att offra?

Det här är den andra boken om kick-ass hjältinnan Vei, en tjej som inte tillber de gamla asagudarna, utan deras forna fiender, jättarna. Så enkelt sett kan man säga att jättarna är "the good guys" och asagudarna är "the bad guys", tvärtemot vad man lärt sig om den gamla asatron, som serverar legender om hur Thor & Co gör mos av massor av jättar. (Jättarna är för övrigt också "the bad guys" i den nya Rick Riordan serien om Magnus Chase.)

Det är smart och fyndigt att vända på steken och givetvis finns det sympatiska karaktärer både bland jättarna och bland asarna, liksom det finns mer osympatiska och opålitliga karaktärer både bland jättarna och bland asarna ...

En hel del av spänningen kommer av att Vei inte vet vem hon ska lita på i denna extrema version av Hungerspelen, där det verkar vara alla-mot-alla, och som läsare vet man heller inte vem hon borde lita på och hur det kommer att gå ...

Man hade sina teorier efter att ha läst bok ett (och i väntan på bok två hann man ju spekulera en hel del ...) men nu när slutet är här så överträffar det alla vildaste förväntningar, det blir extra mycket action, extra mycket spänning, extra mycket romance, extra mycket allt ... Det är som om man hade korsat ett äventyrsberättelser med ett gammaldags matinéäventyr och kryddat med alla specialeffekter som finns, samtidigt som man aldrig glömmer bort kärnan: att utveckla och fördjupa karaktärerna.

Storyn är spännande och fängslande in till den sista serierutan och varje uppslag är som ett konstverk, där det finns så många detaljer att beundra ... detaljer som man gärna återvänder till gång på gång, eftersom under första läsningen hinner man inte ta in allt!

Serien om Vei rekommenderas varmt till alla fantasy älskare! Det här är high fantasy med hög klass!

B. Graham TK

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.