tisdag 9 april 2019

FILM: Paw Patrol - Mighty Pups - Superhjältar och hundvalpar i ett och samma paket


Titel: Paw Patrol - Mighty Pups
Distibution: Warner Bros (Nicolodeon)
Aktuell: På DVD och VOD, april 2019

Ungar gillar superhjältar. Ungar gillar hundvalpar. Så varför inte slå ihop allt i ett paket och göra en film med superhjältehundvalpar?

Paw Patrol är redan kända från TV och DVD, där de varit med i massor av tio minuters långa episoder. Det är ganska lagom för små tittare. De har räddat valar och sköldpaddor och isbjörnar och så en vimsig sjöman med en valross, flera gånger.

Det här är nu ett nästan långfilmslångt avsnitt (över 40 minuter) vilket känns som väldigt långt för den tilltänkta publiken.

En meteor landar på jorden och ger både hundvalparna och en människounge superkrafter. Människan blir en superskurk medan hundvalparna ska stoppa honom.

Det finns några saker som är väldigt konstiga i den här filmen. 

Det konstigaste är att ge superkrafter till hundvalpar som redan kan flyga flygplan, köra bil, navigera båtar, använda verktyg och prata människospråk! Allt detta INNAN de får superkrafter!

Det finns liksom inte så mycket kvar att komma med. Superkrafterna som hundarna får, som att ha ett extra stort verktygsbälte, eller att kunna frysa saker till is, är väldigt futtiga i jämförelse.

Bland människorna finns inte många kvinnliga karaktärer, bara en. Det är en tant som hela tiden blir lessen att hennes tulpaner blir krossade av super-fajterna. Man kan förstå henne.


Annars är det inte så mycket superhjälte-skoj, hela intrigen går ut på att Chase gång på gång blir utsedd till ledare av Ryder --- ja, man växlar alltså ledare mellan en pojk-människa och en pojk-hund --- och trots att han uppenbarligen är ganska korkad och gör misstag som till och med de minsta tittarna genomskådar att "nu kommer det att gå åt skogen" och trots att ett par av tjej-hundarna skulle ha blivit mycket bättre ledare --- som Sky, som kan flyga och har överblick över allt, så ska alla i gänget (med Sky i spetsen) hela tiden massera Chases manliga ego och buffa upp honom som ledare. Det är så sjukt. Ungarna reagerar mot det direkt. Vilket i och för sig är sunt.

Vad ska man lära sig av den här filmen? Att killar kan vara hur inkompetenta som helst och ändå vara chefer? 

Eller att tjejer är dumma som inte ifrågasätter det?

Det börjar redan i inledningen --- flyg-sky kan ju lätt rädda bonden själv, med sin flygmaskin, men det gör hon inte. Det är så klart Chase (igen!) som ska vara hjälten, så bonden får hoppa ner på ett nät som han spänner upp.

Och vad gör Sky med sin flygmaskin? Hon räddar vattenhinken! Så att det inte spills en droppe vatten!

Jag antar att det är  räddnings-aktionens motsvarighet till att bara få koka kaffe på jobbet.

Negativt: Filmen slår verkligen in stereotyper --- och allt fokus är på Chase och brandmanshunden, alltså chefen och brandmannen, båda två killar, båda två sånt som killar ska uppmuntras till att bli ...

Positivt: Att det är så lätt att genomskåda hur korkat allt är. Det gör att barnen pratar om det ... (precis som med Lego-filmen ... varför ska det finnas tjej-Lego och pojk-Lego, kan inte alla få leka med allt?) och det är alltid något.

Det är bättre att prata om det än att förbjuda ungarna att se på stereotypa filmer. Och hundvalpar är ju alltid gulliga.

BG

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.