tisdag 2 april 2019

FILM: A Star Is Born - Bästa versionen någonsin (?!) när Två stjärnor lyser starkare än En!
Regi: Bradley Cooper
Titel: A Star Is Born
Manus: Eric Roth, Bradley Cooper, Will Fetters
Baserat på: A Star Is Born av William A. Wellman, Robert Carson, Dorothy Parker, Alan Campbell
Medverkande: Bradley Cooper, Lady Gaga, Andrew Dice Clay, Dave Chappelle, Sam Elliott m.fl.
Land: USA, 2018
Distribution: Warner Bros.
Aktuell: På DVD, BD och VOD och nypremiär på bio
under titeln A Star Is Born - Encore! (innehåller 12 minuter mer musik).


A Star is Born. Vilken version är bäst? Det där är en diskussion man inte ska ge sig in i, för att undvika att stöta sig med hängivna Judy Garland fans, entusiastiska Barbra Streisand fans eller, värst av allt, militanta Lady Gaga fans. 

Men varför jämföra när du kan få dem alla! Det här är nu fjärde gången som A Star is Born har filmatiserats.

De första två versionerna utspelar sig i skådespelarvärlden, de senaste två i musikvärlden.
Denna nya Lady Gaga version har alltså mest gemensamt med Barbra Streisand versionen (som också utspelar sig i musikvärlden) och repliken där huvudpersonen klagar på sin udda näsa finns kvar. Fast egentligen är Lady Gagas näsa inte så ovanlig. Den är inte så "in your face" som Barbra Streisands.

Men utan att stöta sig med någon alls kan man lugnt säga att Bradley Cooper är den bäste manlige huvudrollsinnehavaren i A Star Is Born. Praktiskt taget ingen har något att säga emot detta faktum. Det här är första gången som huvudpersonens alkoholism utforskas och tas på allvar som den sjukdom det är --- desto mer rörande och desto mer tragiskt blir resultatet och filmens bittra slut.

Cooper äger och övertygar som alkoholiserad och dalande stjärna --- och alla som sa att han var för snygg för att bli en bra skådespelare när han slog igenom i Baksmällan filmerna  får nu äta upp sina ord. Rejält! Här är det minsann en dramatisk baksmälla som levereras!

Musiken i denna version av A Star Is Born är kanonbra, från början till slut. Det här är som en musikalfilm! Ja, det här är en musikalfilm, för personerna uttrycker hela tiden sina känslor med musik, vare sig de står på en parkering eller på  en scen på en stor arena.

Gediget arbete!

Enda felet med filmen är att höjdpunkten kommer redan 40 minuter in i filmen ... Shallow (Oscars vinnande låt av Lady Gaga!) leverras som känslosam duett mellan Gaga och Cooper och bättre än så kan det inte bli!

BG

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.