torsdag 11 april 2019

FILM: Tracys hämnd - Kolla in Camilla Läckbergs 80-tals favorit!

Regi: Jerry London
Titel: Tracys hämnd
Originaltitel: If Tomorrow Comes
Manus: Carmen Culver, baserat på Sidney Sheldons bästsäljande roman
Medverkande: Madolyn Smith Osborne, Tom Berenger, David Keith, Richard Kiley, Liam Neeson, Jack Weston m.fl.
Land: USA, 1986
Aktuell: På DVD, BD, VOD (nyutgåva)
Distribution: Majeng Media

Tracys hämnd har influerat så mycket popkultur --- allt från sommarens stora heistfilm Ocean's 8 till Camilla Läckbergs senaste deckare En bur av guld.
Hämnd och högtflygande kupper säljer --- fortfarande. Tänk Blåsningen --- men i högklackat!

Liam Neeson som fransk agent

Filmatiseringen av Sidney Sheldons populära roman har Madolyn Smith Osborne i titelrollen och Tom Berenger som hennes konkurrent och kärleksintresse. David Keith spelar en instabil och mordisk försäkringsagent. Roligast är dock en mycket ung Liam Neeson som fransk Interpool agent. Han borde vara intresserad av att fånga världens bästa juveltjuv (alltså Tracy) men han är mer intresserad av goda middagar och att få ut sin lagstadgade franska ledighet. Som gärna tillbringas i sällskap av vackra fransyskor.

Snygg genreblandning - med Bond-inblandning

Som genre är Tracys hämnd en blandning av så många genrer --- prison break drama, hämndfantasi, heistfilm, romance, thriller ...

Det är lite Bond-brud över Tracy, samtidigt som hon lätt kan växla mellan söt "girl next door" och farlig femme fatale. Maurice Binder som gjorde förtexterna och vinjetten till Tracys hämnd är mest känd för Bond-seriens förtexter. I likhet med 1980-talets Bond är detta inget som har med verkligheten och vardaglig trovärdighet att göra. Men i likhet med Bond så är Tracys hämnd en "guilty pleasure" som man kan ha väldigt roligt med --- kolla in 1980-tals mode och notera hur många som stulit scener och inspiration från Tracys hämnd. Både Ian Flemming och Sidney Sheldon skrev ju ren och skär underhållningslitteratur --- och filmatiseringarna på 1980-talet siktade in sig på att vara ren och skär underhållning. Den bästa i sin genre.

Kul med kulram!

För 1980-tals nostalgiker är det ett måste att lägga vantarna på ett exemplar av Tracys hämnd. Det är värt besväret bara för att kolla in alla vansinniga och vackra outfits som Madolyn Smith Osborne har på sig under filmatiseringens gång --- och för att se hur ung Liam Neeson såg ut en gång i tiden.

Tracy byter mellan ett tjugotal väldigt olika förklädnader under filmens gång och den bästa blåsningen i hela filmen innehåller en kulram! Det är väldigt kul! Kulramen säljs svindyrt, marknadsförd som en dator som inte kan smittas av virus. Vilket är precis vad en kulram är --- det är världens första "computer" --- och den helt omöjlig att smitta med datavirus!

Camilla Läckberg, Tracys bokval och Ocean's 8

Lite meta-kul: Under filmens slutscen sitter Tracy och läser en Sidney Sheldon bok. Det är bara att konstatera att även världens bästa juveltjuv kan behöva koppla av med lite spänning och total verklighetsflykt ibland!

Alla Camilla Läckberg fans kan också vara intresserade av att veta att Tracys hämnd och Mistrals dotter var hennes stora favoriter bland underhållningslitteratur och båda dessa verk finns nu som nya, fina DVD-utgåvor.

Så alla aspirerande deckarförfattare: kolla in deckardrottningen Camilla Läckbergs inspiration! Och se även vem som banade väg för den vansinniga juvelkuppen i Ocean's 8! 1980-talet äger fortfarande, när det gäller att inspirera dagens "nyskapande underhållning". Såpopera har aldrig varit mer löddrande än så här!

BG

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.