torsdag 18 april 2019

Trädgårdsdax: Stora pelargonboken - Ny blomstrande klassiker av Susanna Rosén!

Författare: Susanna Rosén
Titel: Stora pelargonboken
ISBN: 9789113091709
Förlag: Norstedts

Pelargoner är en blomma som praktiskt taget alla känner till och alla har sett --- och pelargoner är en av de mest älskade sommarblommorna. Trots att de är så vanliga så är det få som känner till pelargoner på allvar. I Sydafrika lever de vilt, blir meterhöga och frodas vid vägrenarna och klarar torka hur bra som helst. I Sverige hamnar de ofta i snygga porslinskrukor utan dräneringshål, klipps ner för att bli små kompakta "bollar" --- enligt vårt inredningsideal --- och vattnas ihjäl. Vilda pelargoner är vana vid att leva med sparsamt med vatten och näring och även "tama" pelargoner gillar inte att bli övervattnade och övergödda.

Susanna Rosén tar med läsaren på en tripp till Sydafrika, till pelargonernas hemland, och hon träffar pelargon-entusiaster både där och på hemmaplan i Sverige. Boken är full av intressanta reportage.

Dessutom finns här en stor del om olika sorters pelargoner --- det är verkligen en djungel att navigera bland dem! Det finns så stor variation bland pelargonerna att det ibland är svårt att tänka sig att de tillhör samma släkte. Från jättar till miniatyrer. Från doftande blad till brokiga blad. Från tulpanblommande till rosblommande ... Pelargoner tycks kunna imitera de flesta blommor!

Givetvis finns här också massor av matnyttiga fakta om skötsel, övervintring, förökning (både med frö och med sticklingar) och kom ihåg: den vanligaste anledningen att pelargoner dör är övervattning.

Det är däremot mycket svårt att ta död på en pelargon genom beskärning, så var generös med dina sticklingar!

Susanna Rosén har tidigare skrivit "husbibeln" när det gäller beskärning, Beskära fruktträd och bärbuskar, och amaryllis-älskarnas bok nummer ett: Amaryllis, älskad vinterblomma. Den enda amaryllis-bok värd namnet! På samma sätt är detta den enda pelargonbok du behöver. Den har en given plats i trädgårdsbiblioteket ... Dessutom: Susanna Rosén är också aktuell i år med  boken 100 köksväxter. Mer matnyttigt för trädgården!

Stora pelargonboken är helt igenom illustrerad med härliga färgfoton och är en mycket läsvärd och prisvärd bok.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.