tisdag 9 april 2019

Nelly Rapp och det hemliga biblioteket - Tillbaka till början med Sveriges mest kända monsteragent!


Författare: Martin Widmark
Titel: Nelly Rapp och det hemliga biblioteket
Illustrationer: Christina Alvner
Serie: Nelly Rapp - monsteragent (del 19)
ISBN: 9789178033225
Förlag: Bonnier Carlsen

Utgivningsdatum: 2019-03-26

Nelly Rapp och det hemliga biblioteket är en splitterny bok om Sveriges mest kända och älskade monsteragent ... Hemliga bibliotek finns i allt från PAX-böckerna till Beautiful Creatures ... (och Batman har ett hemligt bibliotek som Alfred dammar ...) och det är ju inte så konstigt för i bibliotek finns ju massor av Lärdom och List och Luriga historier! 

Men trots att det är den nittonde boken om Nelly Rapp och hennes bäste vän Valle så är det första gången som hon får följa med sin ledare, Lena-Sleva, till det hemliga biblioteket. Där finns också två kristallkulor, en vit för framtiden och en svart för historien ... Nelly och Valle sugs in i historien och hamnar mitt i medeltiden, där de träffar och inspirerar monsterakademins grundare ... en tjej som heter Birgitta (dock inte den Heliga Birgitta!).

Det här är som vanligt spännande och roligt och mycket lättläst! Nelly och Valle är som vanligt Listiga och Luriga! Nelly är ju helt underbar! Men det är musikaliske Valle (och hans munspel) som får rädda livhanken på dem just denna gång ...

Fast det finns några  fel med boken!

Den underbara fina hunden med långa öron är inte med ... Bara på omslaget!

Och så det där med tidskontinuitet ... hur kan Nelly inspirera en tjej på medeltiden till att grunda Monsterakademin när Monsterakademin redan finns?

Och hur kan de veta att den tillfångatagne kungen är god? För att de sett Disneys Robin Hood?

Och vem svarade när de ringde rörmokaren, om han inte fanns än?

Det blir många frågor på slutet!

Ett litet minus i kanten för att man driver med folk som inte kan säga R (alltså har ett talfel) --- det är så inte kul! En av mina bästisar i skolan kunde inte säga R och när någon vuxen påpekade detta ledde det till att han blev grovt mobbad i tre år ... Så det är INTE kul att skoja om att folk inte kan säga R!

Det är ungefär lika skoj som att driva med folk som stammar. Bra filmtips: The Kings Speach. Man kan överkomma stamning och talfel, men det är så himla jobbigt ... och det är väldigt ont om hjältar som har talfel. skurkar däremot ... Nu senast var det Lupita Nyongo som härmade handikappade med talfel i filmen Us (i skrämmig skurkroll) och det är inte coolt.

Follk med handikapp och talhinder har det tillräckligt svårt förutan att populärkultur ska sätta dem i skurkfacket.

Så om det blir nytryck av denna bok: ta bort talfelet hos "the bad guy"!  Det är inte coolt gjort! Och dessutom drar det ner lättlästheten, att barnen inte klarar av att läsa orden, eftersom de inte känner igen stavningen av orden ... Nelly Rapp böckerna är rekommenderade från 6 år, och för barn som just lärt sig läsa är det skitsvårt att läsa felstavade ord ... det är inte ett dugg komiskt!

Annars: Superfina och skojiga bilder som alltid!

Och låt hunden komma tillbaka i bok nummer tjugo!
BG

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.