fredag 5 april 2019

FILM: Vincent van Gogh - At Eternity's Gate - Svårt att bli profet i sin egen tid!


Dessa solrosor spelar en stor roll i filmen ... Alla solrosor spelar sig själva.

Regi: Julian Schnabel
Titel: At Eternity's Gate
Medverkande: Willem Dafoe, Rupert Friend, Mads Mikkelsen, Mathieu Amalric, Emmanuelle Seigner, Oscar Isaac m.fl.
Land: Frankrike, Storbritannien, USA; 2018
Distribution: Scanbox Entertainment


Vincent van Gogh framstår i den här nya spelfilmen som en smart, kvicktänkt och klok person. Som lever och verkar långt före sin tid. Han är inte alls något klyschigt "vansinnigt geni".

I ett samtal med en präst levererar van Gogh filmens roligaste (och sannaste!) replik. Han konstaterar att Jesus inte heller blev berömd under sin livstid, det tog ungefär 30-40 år innan Jesus slog igenom.

Vem som helst annars hade låtit som om han drabbats av storhetsvansinne om han lagt fram sådana tankar. Men när van Gogh säger det låter det ju helt logiskt och sant. Ibland har ödet lite taskig tajming.

Det må vara svårt att bli profet i sin egen stad. Men det är inget emot hur svårt det är att bli profet i sin egen tid!

Vincent van Gogh presenterar morgondagens och övermorgondagens måleri, och samtiden är i stort sett samtliga oförstående. Brodern Theo och hans fru förstår att Vincent är en gudabenådad målare.
Men inte ens Gaugin förstår hur bra Vincent är, förrän på slutet av hans liv.
Alla andra tycker att Vincent målar fult. Inklusive den där prästen som van Gogh talar med.

- Men varför skulle Gud ge mig en gåva att måla fula saker? replikerar en alltid lika slagfärdig van Gogh.


Konsthistoriens mest kända bromance: Gaugin och van Gogh ...

Gaugin och van Gogh har väl målarhistoriens mest kända bromance, den som slutar med stormande gräl och med att van Gogh skär av sig en bit av örat, som en present till Gaugin. Tjejen som ska överlämna presenten blir inte glad över uppdraget.

Roligast är när ett gäng franska små glin blir alldeles till sig över att hitta en målare ute i naturen ... de reagerar med en entusiasm, som om de just hittat Pikachu i Pokemon Go! De blir intresserade av det faktum att van Gogh målar trädets rötter, och bara rötterna (inte hela trädet) istället för  till exempel en vacker blomma och sånt som de måste måla i skolan. Sedan kommer läraren i kapp och sågar van Goghs konst --- men nästa generation har ju redan blivit intresserade och sett att man kan måla på ett annat sätt och framför allt välja ut att måla andra saker i naturen!

Det som är mest långsökt i hela filmen är faktiskt hur en bok (en hotell liggare) som van Gogh ger som present till en dam som varit snäll mot honom kommer bort i röran och kommer fram 126 år senare --- år 2016. Vid det laget var ju allt som van Gogh rört vid guld värt. Men detta är alldeles sant. De mest långsökta sakerna är ofta de sannaste --- verkligheten överträffar dikten!

Det här är en stark bioupplevelse som verkligen stannar hos betraktaren!

BG

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.