måndag 8 april 2019

FILM: Grinchen - How the Grinch Stole Christmas - En härlig film med den bästa Grinchen!


A Grinch's Best Friend!

Regi: Yarrow Cheney och Scott Mosier 
Svensk titel: Grinchen
Originaltitel: How the Grinch Stole Christmas
Originalröster: Bendedict Cumberbatch, Rashida Jones, Kenan Thompson, Cameron Seely, Angela Lansbury m.fl.
Svenska röster: Andreas Nilsson, Evelina Sjöström, Dick Eriksson, Jennie Jahns, Rachel Molin m.fl.
Land: USA, 2018
Distribution: Sony Universal
Aktuell: På DVD, BD och VOD, 8 april 2019

Här kommer ÄNNU en julfilm lagom till påsk! Som sången går: Och julen vara än till påska ... trallalaaa!

Just nu går julfilmen Shazam! på bio och nyss kom Nötknäpparen och de fyra världarna ut på DVD och Blu-ray! Så nu är det dags att lägga vantarna på ett exemplar av Grinchen ... på DVD eller Green-ray! ;D

Den här håller för många, många tittningar! Och ja, den är vikt för att komma fram på julafton och juldagen igen, lika säkert som att Charles Dicken's A Christmas Carol hör julen till ... 

De två verken är faktiskt besläktade, och i den här nya versionen av Grinchen låter det som om han fnyser Bah! Humbug! på ett ställe (precis som Scrooge).

"Det är aldrig för tidigt att bli irriterad på julen", säger reklamen för filmen. Så varför inte börja med det redan innan påsk? Redan i mars släpptes ju biljetterna till 2019 års julshower!

Och julfilmerna kommer allt tidigare för varje år som går!

Det är aldrig för tidigt att drömma om en grön jul!

Theodor Geisels (alltså Dr. Seuss) älskade amerikanska barnboksklassiker How The Grinch Stole Christmas har adapterats många gånger, den har blivit kortfilm, långfilm och musikal, och nu är det alltså dags för en tecknad långfilm serverad av Illumination --- känd för att skapat Dumma mej filmerna och Minionerna --- att sätta tänderna i det gröna, julhatande monstret.

Rösterna är en stor del av en filmupplevelse, och man måste verkligen säga att Benedict Cumberbatch gör en riktigt bra roll som Grinchen i originalversionen!!! En massa kändisar dyker upp både i stora och små roller, från Angela "Miss Marple" Lansbury till Rashida Jones.

Det finns några bra moderniseringar och uppdateringar och förändringar i den här versionen av Grinchen.

Grinchen har en hund som heter Max som han verkligen älskar och hunden kan verkligen konsten att köra med sin husse. Det är ju bara att göra hundögon ... så smälter husse!

Grannen, som är en stor hundälskare, påpekade förnumstigt att alla älskar någon, så klart att Grinchen också har någon att älska, nämligen sin hund. Som största kärlekshistoria i en film är det inte mycket man kan klaga på!

Hunden Max älskar också Grinchen så där förbehållslöst som bara hundar kan älska (och han bryr sig inte alls om att Grinchen fuskar när de spelar schack!).

Snart får Grinchen ännu ett husdjur och det är en missanpassad ren ... Som Grinchen har tänkt sig ska dra släden, när han klär ut sig till jultomten och stjäl julen.Grinchen och Cindy gör upp planer som kolliderar ...
En mycket positiv uppdatering i den här filmen är att Cindy Lou Who (Cameron Seely, The Greatest Showman) har en hårt arbetande singelmamma (Rachida Jones) som förälder --- och lilla Cindy tänker göra en Nightmare Before Christmas och kidnappa jultomten ... allt för sin mammas skull!

Givetvis kolliderar Grinchens och Cindys planer!

Det är härligt att se att Cindy i den här filmen för första gången får en egen agenda och en egen story-line, och att hon inte bara finns i filmen för att bli vän med Grinchen och omvända honom från hans jul-hat. Hon är en egen person i sin egen rätt.

Filmen är otroligt snyggt animerad, speciellt de magiska vinterlandskapen och detaljer som hundens och Grinchens fluffiga pälsar

Liksom Charles Dickens A Christmas Carol --- som är den första bästsäljande berättelsen om en sur julhatare som omvänds --- så är det här en klassisk historia att återkomma till gång på gång i olika versioner.

Här finns så mycket slapstick och så mycket icke-verbal humor att även de allra minsta barnen håller intresset uppe under hela den långa tecknade filmen. Betyget blir högt från målgruppen.

Det här är definitivt den bästa Grinchen hitintills. Benedict Cumberbatch ger rollen ett allvar som den inte haft tidigare, man förstår att innerst inne är Grinchen inte ett monster utan en Scrooge. Och en Scrooge förtjänar en andra chans.

Det här är också den bästa julfilmen hitintills!

BG

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.