fredag 12 april 2019

Den fantastiska Ivan - En (nästan) sann historia vann Newbury medaljen


Författare: Katherine Applegate
Titel: Den fantastiska Ivan
Originaltitel: The One and Only Ivan
Illustrationer: Patricia Castelao
ISBN: 9789132209932
Förlag: B. Wahlströms

Den fantastiska Ivan är fantastisk på alla sätt och vis. Katherine Applegate har hämtat sin inspiration från en verklig berättelse, den om en gorillaunge som tillsammans med sin tvillingsyster tillfångatogs och transporterades till USA. Tvillingsystern dog under fraktens gång. 

Den ensamma överlevande gorillan blev adopterad av en vanlig amerikansk familj, han hade på sig kläder, gick på bio, gick på baseball, gick på restauranger (och fick extra ketchup!) och målade teckningar och tittade på TV och hade sönder sin spjälsäng ... Han levde "människoliv" tills den dagen han blev för stor och för gammal och för mycket gorilla. Då blev hans nya "hem" en liten bur på en galleria. Med en däckgunga och en TV som underhållning. Själv skulle han underhålla det shoppande folket och dessutom måla bilder som såldes dyrt.

Tillägget till den sanna historien är Ivans elefantkompisar, en äldre elefant som dör en sorglig död (för ägaren har inte råd med en veterinär) och en ny liten elefantunge, som Ivan bestämmer sig för att rädda.

Konst kan öppna dörrar. Och ge Ivan och den lilla elefanten ett nytt hem i en djurpark ...

Det här är en "rädda Dumbo" berättelse där den stora gorillan får spela hjälterollen.

Den verklige Ivan lever nu också ett lyckligt liv i en djurpark, tillsammans med andra gorillor. Och han målar fortfarande.

Newbury medaljen är bland det finaste som en barnbok kan vinna --- det här är en fantastisk och fantastiskt bra och värdig vinnare!

BG

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.