måndag 8 april 2019

Jakten på hwitrerna - Johan Theorin har överträffat Game of Thrones!


Författare: Johan Theorin
Titel: Jakten på hwitrerna
Serie: Krönikan om Jarmaland (del 2)
ISBN: 9789163899423
Förlag: Bonnier Carlsen

Jakten på hwitrerna är uppföljaren till fantasysuccén Slaget om Salajak. Det går förvånansvärt bra att komma in i handlingen direkt (man behöver inte ha läst ettan, eller man behöver inte ha den i färskt minne, vilket är ett plus!) --- men givetvis ska man unna sig själv upplevelsen av att läsa båda böckerna.

Slaget om Salajak kan ju också fungera som prequel!

När handlingen i Jakten på hwitrerna börjar så har Slaget om Salajak vunnits av människorna --- det är vad de tror i alla fall.

Det visar sig så klart att många hwitrer undkommit --- och dessutom så är hwitrer inte de huvudsakliga "skurkarna" i storyn, människorna har blivit förledda och lyssnad på fel rådgivare.
Och det finns en människa som på flit lyssnar på vilka råd som helst, bara för att starta ett krig mot hwitrerna och komma åt de silverfyndigheter som sägs finnas bortom hwitrornas borg ...

Man växlar perspektiv i boken, dels följer man ett par bröder från Småland som tagit värvning och försöker stiga i graderna, dels följer man Lovisa som lyckats tämja Storsjöodjuret med sin vackra musik, dels följer man en av hwitrorna, Ristin, och den prins som hon har satts att skydda. Men att vara personlig body guard till prinsen av hwitrorna kan vara lika jobbigt som att ta hand om en mänsklig storfräsare --- prinsen är mest intresserad av att ta droger (och hitta de kesch iglar som man kan få drogerna från) medan

Ristin gör allt i sin makt för att hålla prinsen och sig själv vid liv.

Genom olika intriger så separeras bröderna Egg från varandra, en av dem upphöjs till hjälte, medan en annan tar hwitrornas sida i kampen (eller: han vill åtminstone inte döda dem). Och även Ristin och hennes prins kommer ifrån varandra ... Dessutom följer man Lovisa och Storsi och deras vänskap. Det gör att man följer många olika handlingar och många olika synvinklar i boken ... vilket gör det hela till en väldigt kompex och heltäckande läsupplevelse.

Det är helt i klass med Game of Thrones när det gäller ett myller av intressanta karaktärer, vars vägar skiljs och korsas om och om igen ... Och spänningen är precis på lika hög nivå!

Man delar oftast inte upp karaktärer i "goda" eller "onda" utan de finns karaktärer att tycka om på olika sidor av striderna. Människan Lovisa och hwitran Ristin är exempel på två starka kvinnliga karaktärer som finns på motsatta sidor, och man sympatiserar med dem båda. På samma sätt sympatiserar man med båda bröderna Egg, trots att de väljer olika sidor.

Prinsen har tydligen en tuff krigarsyster, som vi knappt fått träffa än, och där finns ytterligare en stark karaktär som man ser fram emot att lära känna i framtiden. Och trots att prinsen lever för sina droger (och ärligt talat först verkar ganska värdelös) så lär man tycka om honom och förstå honom också ... man får veta vad som  fått honom att göra de val han gör, och vilka fruktansvärda minnen det är han vill utplåna.

Det här är som en blandning av historia och fantasy, på medeltiden fanns det så många varelser som levde sida-vid-sida med människorna att de var lika verkliga som svält, krig och digerdöd ... och kanske lika farliga?

Övernaturliga vingslag över historien känns helt naturligt!

Det kommer en fortsättning på Krönikan om Jarmaland! Längtar efter mer av denna underbara och fantastiska värld som man bara vill dyka ner i och veta mer om!

B. Graham TK

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.