torsdag 27 juli 2017

Som stjärnor faller - Kärlek, hästar och övernaturliga händelser i Lin Hallbergs nya roman

Som stjärnor faller
- Den här världen är inte allt


Lin Hallberg
Som stjärnor faller
Bonnier Carlsen

Tess och Liv älskar varandra och är övertygade om att de ska vara tillsammans för alltid. BFF. Läser man mellan raderna förstår man att Liv är den som anses vara utåtriktad, karismatisk, åtråvärd och spännande - den som alla föredrar. Till och med Tess egna föräldrar?! Men Tess har inget emot det, hon solar sig i Livs glans och tycker att hon själv blir mer spännande och mer intressant, bara hon är i Livs närhet. Fast det är så uppenbart för läsaren att Tess har reducerats till ett slags sidekick i sitt eget liv. När hon är ensam så är det ingen som ser henne, ingen som lägger märke till henne. Hon kan smälta samman med en vägg och bli nästan osynlig.

Invanda mönster bryts

Men cirklarna rubbas. Allt förändras när Tess älskade mormor dör och Tess familj flyttar ut på landet för att ta över hennes hus. Ny skola, ny miljö, nya rutiner. Tess tycker att hon fortfarande kan höra sin mormor, nästan se henne, som om hon finns kvar i huset. Tess mamma tar upp vänskapen med en gammal barndomsbekant och tillsammans gråter de ut och pratar om döda bekanta och släktingar. Barndomsbekantens tonårsson har också nyligen dött.

Tess verkar vara närmare döden än någon annan, men hon är inte intresserad av att prata om den. Istället blir hon vän med en tonårskille, Tom, som bara hon kan se. När andra är i närheten kan han konsten att bli osynlig och smälta samman med en vägg. Tom vill att Tess ska hjälpa till att ta hand om hans älskade häst. Men Tess tycker inte om hästar. Tror hon. Snart förvandlas hon till en riktig hästtjej och det är plötsligt hon som är modig, som vågar, som är sedd, inte Liv.

Tess behövde komma bort från sitt etablerade förhållande för att hitta sig själv. Och märka att hon själv är värd något, att hon själv vågar.

Men vem är egentligen den mystiske tonårskillen och varför kan ingen annan se honom?

Som stjärnor faller är en kärleksroman, en hästbok och en spökhistoria, allt i ett. Liv Hallbergs hattrick fungerar på alla plan.

Många kärlekshistorier

Som kärleksroman betraktad innehåller Som stjärnor faller många kärlekshistorier och man kan själv välja vilken kärlekshistoria man tycker är starkast.

- Den mellan två nära vänner. Har Tess och Liv egentligen ett bra förhållande eller är det dysfunktionellt, eftersom Tess blir förminskad hela tiden och inte utvecklar någon egen identitet?

- Den mellan Tess och Tom, den osynlige hästälskaren. Älskar han henne verkligen eller vill han bara manipulera och utnyttja henne så att hon ska ta hand om hans häst?

- Den mellan Tess och hennes mormor. Mormor finns inte kvar i den här världen eller ... Finns hon det ändå? Det känns som om hon fortfarande har saker kvar att säga, och Tess lyssnar.

- Den mellan Tom och hans häst. En kärlek så stark att "tills döden skiljer er åt" känns som ett otillräckligt sägessätt.

Miljöskildringarna är levande, vackra och poetiska. Naturen är besjälad och helande och hjälper till så att Tess får hitta sig själv och bli synlig, långt borta från Liv och storstadsvimlet och de inrutade rutinerna.
Skogen beskrivs som trygg och naturlig och vänlig, långt från rådande klichéartade skräckskildringar i andra ungdomsromaner och filmer, och man riktigt känner doften när de härliga långritterna beskrivs. 


Från ponnyfavoriter till tonårsböcker

Lin Hallberg är hästböckernas mästarinna, hon har skapat den otroligt populära serien om Shetlandsponnyn Sigge som kommit ut med nya volymer i över tio år nu. Men Lin Hallbergs stora styrka är hennes sätt att skildra barn och ungdomar och deras konflikter. Om allt bara hade handlat om kärleken till gulliga ponnyer och vackra hästar hade hon knappast haft tillräckligt med material för att skriva bok efter bok.

Som stjärnor faller är en helt fristående roman, som är rekommenderad för tonåren, till skillnad från de populära Sigge-böckerna som är för yngre läsare.

Lin Hallberg har på ett bra sätt lyckats väva ihop det realistiska och vardagliga med en paranormal kärlekshistoria och hon har lyhört fångat känslan att den här världen är inte allt - och vi lämnar aldrig de vi verkligen älskar. 

Läs även om verkligheten bakom Sigge-böckerna:

http://tidningenkulturen.se/index.php/reportage-mainmenu-37/kultur-mainmenu-136/18655-fran-en-moerk-och-stormig-natt-i-england-till-en-succeserie-i-sverige

Belinda Graham

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.