onsdag 19 juli 2017

Av en annan värld - Historiska mysterier i pocket

Av en annan värld
- Monet, mystik, Midsomerby och mysterier i Katherine Webbs annorlunda värld

Katherine Webb
Av en annan värld
Originaltitel: The Unseen
Översättning: Annika Sundberg
ISBN 9789175452852
Historiska Media Pocket

Ett brev betyder så mycket. Speciellt när det hittas i fickan på en okänd soldat, förlorad under första världskriget. Mysteriet tätnar snabbt i Katherine Webbs underbara historiska äventyr, som nu finns i pocket, perfekt för långa, lata sommardagar, då man kan drömma sig bort till byn Cold Ash Holt. En by som för tankarna till de pittoreska landskapen som filmas i mysiga Morden i Midsomer eller de impressionistiska målningar som Monet målade när han var på lång, brittisk målarsemester. Älvornas vingslag hörs i dimman, om man lyssnar riktigt noga. 

Av en annan värld för verkligen in läsaren i en annan värld, och när boken är slut vaknar man upp från romanläsningen med en känsla av saknad. Som alltid i en Katherine Webb bok håller de historiska delarna hög kvalitet, här varvas de med nutid, och romanens slut bjuder på en överraskande vändning som ger romanen den där lilla extra kryddan. Som desserten som serveras efter en perfekt anrättad middag.

Okänd soldat med historiskt mysterium

I en krigsgrav från första världskriget hittas en okänd soldat. I en av hans fickor finns ett välbevarat brev kvar. I romanens nutid blir journalisten Leah nyfiken och brevet leder henne till ett mysterium som ligger hundra år tillbaka i tiden: Vad hände egentligen i Cold Ash Holt?

Vi befinner oss i landskapet Berkshire i England, år 1911. Kyrkoherden Albert Canning har en passion för spiritism och han lever med sin unga hustru Hester i den lilla byn Cold Ash Holt. Byn lär ha fått sitt märkliga namn under romersk tid, då resande fick en chans att komma in från kylan. Även idag, i modern tid, är byn en pittoresk idyll.

Ett klassiskt grepp för att få något att hända är att låta en ny person anlända, en som sätter igång händelserna och fungerar som katalysator i intrigen. Här anländer två nya personer, som extra krydda.
Tjänsteflickan Cat Morley har en revolutionär bakgrund och ett egensinnigt sätt och hon tycker sig ha hittat en fristad i den lilla byn.

Ockultisten Robin Durrant lockas dit av rykten om övernaturliga väsen. De har setts dansa på ängen nära prästgården. Han lämnar ingen i sin omgivning opåverkad. Och han har, liksom de baksluga älvorna, en egen agenda. Som går ut på något helt annat än att studera älvor!


En het, invecklad sommar

En het sommar, heta känslor, många förvecklingar och mörka hemligheter sätter igång en händelsekedja som inte kan stoppas.

Precis som i en spännande Agatha Christie kan vad som helst hända på prästgården, och den spiritistiska sidan verkar aldrig långt borta.

Det här är en levande, överraskande, historisk roman, som är full av intressanta människoporträtt. Dessutom lyckas författaren på ett skickligt sätt väva ihop olika århundraden utan att det känns långsökt. Det förflutna ligger mycket närmare oss än vad vi tror.

Ett framgångsrikt arv följs upp

Författaren Katherine Webb är född 1977 i Hampshire i England och har bland annat läst historia vid universitetet i Durham. Idag är hon bosatt i Berkshire och är författare på heltid. Av en annan värld är Katherine Webbs andra bok som blev översatt till svenska efter 2010 års debutroman The Legacy som utkom 2013 i Sverige under titeln Carolines arv. Katherine Webb har snabbt blivit en av de mest populära romanförfattarna i Sverige, vilket märks inte minst på det entusiastiska gensvar som hennes senaste bok Italienska nätter har fått.

Av en annan värld passar både för de läsare som gillar genren “historical fiction” och för de läsare som föredrar samtidsromanen. Här finns ju det bästa av båda världar! Man kan med andra ord både äta sin kaka och ha den kvar. Det förflutna finns i nuet, och utan det förflutna skulle nuet inte finnas, och vara så som det är.

Läs även Italienska nätter:

http://tidningenkulturen.se/index.php/litteratur-topp/litteraturkritik/23001-litteratur-katherine-webb-italienska-natterBelinda Graham

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.