fredag 7 juli 2017

21 sanna deckargåtor

21 sanna deckargåtor
- Rosa pantrar, kungamord, Mona Lisas försvinnande och mycket mer


Bengt Fredrikson, Andreas Palmaer
21 sanna deckargåtor
Illustrationer: Elin Jonsson
ISBN: 9789150119473
Förlag: Alfabeta 

Det här är en helt suverän mysteriebok med samlade noveller där ALLA deckargåtor är helt sanna! Dvs. allt har hänt i verkligheten! För ett par tusen år sedan, för ett par hundra år sedan eller bara för ett par år sedan ... Giftmord, kungamord, juvelstölder och en konstkupp då en obetydlig liten tavla vid namn Mona Lisa försvann ... Allt finns med i den här boken!

Vem vill köpa Eiffeltornet?


Det här är en superkul sommarbok, tävla gärna med kompisar och familj om att komma på olika lösningar! Du kanske kommer på helt andra lösningar än de i boken, som också är bra?

All information som behövs för att knäcka deckargåtorna finns i texten eller bilderna som hör till.
Inga förkunskaper krävs, men det hjälper att vara finurlig och att ta in ALL information och alla små detaljer!

Målgruppen är slukaråldern (som just vuxit ifrån Lasse-Maja böckerna?) men boken fungerar precis lika bra för äldre läsare som vill ha en kul och klurig och lättläst bok, där man inte behöver lägga så mycket tid på varje novell. En bonus är att läsaren även lär sig mycket om historia och om olika "kändisar". Som att den kända Mona Lisa inte alltid varit den berömdhet som hon är idag ... Och att Eiffeltornet har blivit sålt - två gånger! (Det var en bluff, båda gångerna!).

Verklig Lasse-Maja blev rik på böcker

Hela boken inleds med att introducera Lasse-Maja - inte Martin Widmarks deckarduo, utan verklighetens Lasse-Maja, som blev känd för sina inbrott i början på 1800-talet. Han blev ännu mer känd som författare - han skrev inte ner sina skrönor själv, utan det gjorde någon annan (det fanns tydligen spökskrivare för kändisar redan då!) och Lasse-Maja tjänade mer pengar på historieberättandet än på sina inbrott.

Det stora tågrånet i England, där pengarna fortfarande är spårlöst borta än idag, är ett av de mest spännande äventyren i boken.

Rosa Pantern tassar vidare

Roligast är det att läsa om juvelligan De rosa pantrarna som fortfarande är på fri fot. Ligan har fått sitt media-namn efter filmen Den rosa pantern (med Peter Sellers och David Niven) - vad de kallar sig själva har vi ingen aning om, om de kallar sig något över huvud taget, medlemmarna i ligan får inte ens känna till de andra medlemmarnas namn. Hur den ökända juvelligan såg till att inte få några vittnen under en smart planerad juvelkupp i södra Frankrike är en intressant tankenöt att knäcka  - och deras lösning är garanterat ovåldsam!

Tolv barn på äggjakt

För barnen är det speciellt kul att läsa om Fantastiska Tolvan - tolv barn och en hund, som Enid Blytons Fem-gänget, "The Famous Five", som gjorde en annorlunda upptäckt på sin påskäggsjakt under en vårdag i England. Det här inträffade 2016 och den allra nyaste berättelsen i boken.

Med 21 sanna deckargåtor har man garanterat kul i många timmar, speciellt om man portionerar ut de olika berättelserna och diskuterar dem. Man kan även söka mer fakta på Internet och till exempel se barnen i Fantastiska Tolvan intervjuas.

Språket är i boken lättläst, men mysterierna är inte alltid så lättlösta!


Belinda Graham

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.