måndag 31 juli 2017

Djurungar på gården - Träffa den söta ankungen och många fler djurungar!

Djurungar på gården
- Träffa den söta ankungen och många fler djurungar!Camilla De La Bédoyère
Djurungar på gården
Originaltitel: Farm Babies
Översättning: Eva Andreasson
ISBN: 9789176632048
Förlag: Känguru


Här är den sanna sagan om den söta ankungen! Och många andra djurungar! Ibland känns det som om djurungarna på bilderna tävlar om vem som är gulligast, fluffigast och mest oemotståndlig. Vad alla har gemensamt är att de idag lever på gårdar. Hur man ska tolka begreppet "tamdjur" är inte hugget i sten - men en border collie hundvalp är så klart mycket mer tam (och mycket gosigare) än en strutskyckling. 
Det rekommenderas inte att gosa med strutsungar! Vassa näbbar, vassa klor, överbeskyddande föräldrar ... som är stora, starka och snabba.

Alla ungar har samma behov

Den här boken bjuder på en fantastiskt fin fotoresa till gården, där alla möjliga djurungar trivs! De leker, äter, sover, busar, bråkar, gosar ... Med andra ord: djurungar är precis som människobarn, med samma behov av lek, bus och äventyr, balanserat mot trygghet, närhet och omsorg.

Ett extra plus för att begreppet "gård" utvidgats och blivit mer modernt (det finns många sorters gårdar idag, alla nischar in sig på olika saker) och själva berättandet utvecklas från det gammaldags "grisen säger nöff och fåret säger bä" till att presentera unika arter och individer.

Fotona i boken är helt underbara och fångar inte bara de olika djurarterna utan även djuren som individer. Alpackakalvarna blir en stor favorit. Alpackan är släkt med laman, men har kortare öron och mer päls i ansiktet. (Alpackaull är ett underbart material att sticka med!) Alpackor pratar med ett hummande läte och mammorna använder sig ofta av det så att kalvarna ska veta att de är i närheten.

Världens största kycklingar och ulliga köldtåliga grisar

Strutskycklingarna ser nog så gulliga ut - men när de växer upp kommer de att bli enorma! Strutsen är världens största fågel och lägger också de största äggen. Ett enda ägg kan väga 1,5 kilo! Om du inte har ett strutsägg hemma kan du testa att lyfta en 1,5 liters mjölkpaket för att känna ungefär hur tungt ett strutsägg är.

Texas longhorn kor har stora, imponerande horn. Kalvarna är hur gulliga som helst, ofta brunröda och vita till färgen. Djuren är kloka och vänliga och tåliga - och har inget emot en stekhet värmebölja på sommaren.

Ullsvin får lockig päls - precis som får! Ullsvinet kommer från Ungern och pälsen skyddar bra mot kyla och kalla vintrar. Kultingarna föds randiga, precis som vildsvinets ungar, men de bleknar snabbt och får ullig, lockig päls.


Teckna tama lamor på hemmaplan!

Det finns många fina djur och oemotståndliga djurungar som presenteras i den här boken - varje djurart får ett eget uppslag, eller två (som när det gäller gårdens alla hundvalpar!) och presenteras med ett charmigt bildcollage och en spännande faktaruta.

Var bor djurungarna, vad kallas de, vad de äter de och hur leker de med varandra? Den här boken blir snabbt en favoritbok! Att välja favoritdjurungar är däremot svårare. Önskelistan med kattunge och hundvalp blir snabbt meterlång! Tack och lov behöver man inte åka till Sydamerika nu för att hitta en gård med lamor och söta lamaungar.

Men allra bäst är att ha den här boken på hemmaplan - den åker fram gång på gång. Boken är lärorik, charmig och rolig, bilderna är mycket vältagna och välkomponerade och inspirerar snart till många egna djurteckningar!


Belinda Graham

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.