onsdag 5 juli 2017

Kvastresan - En underbar klassiker i ny tappning!

Kvastresan
- En modern brittisk häxa flyger in över Hellsingland!


Julia Donaldson
Kvastresan
Illustrationer: Axel Scheffler
Översättning: Lennart Hellsing
Originaltitel: Room on the Broom
ISBN: 9789150119572
Alfabeta


Julia Donaldsons högt älskade häxa flyger in över Sverige, rakt in i Hellsingland! Kan det bli bättre? I engelskt original är denna bok redan en modern klassiker. Den här svenska utgåvan kom ut under våren 2017 och är föredömligt gjord i ett litet behändigt format, som skapt för små fingrar att hålla i och bläddra i och njuta av. Det här är en stor liten favorithistoria, som tål att begrunda och betrakta, om och om igen.

Det finns hjärterum!

Kvastresans originaltitel är Room on the Broom. Titeln syftar på det gamla sägessättet att finns det hjärterum så ... finns det alltid plats för ännu en rumpa att ta plats på kvasten!

Den snälla, trevliga och hjälpsamma häxan ger lift till så många djur och sedan är det alla djurens tur att rädda häxan! Här finns en ny, spännande tolkning av den gamla sagans "dam i nöd"!

Författaren Julia Donaldson och illustratören Axel Scheffler är ett av den internationella barnlitteraturens absolut bästa och mest älskade radarpar.

De flesta känner till den egensinniga och originella berättelsen om Gruffalon, med en ovanlig hjälte i huvudrollen, och med den sensmoralen att man kan lösa allting med fantasins och sagoberättandets hjälp.

Finurligt, fantasifullt och lite farligt

En av de roligaste böckerna av paret Donaldson och Scheffler är just Room on the Broom och den svenska upplagan Kvastresan med en finurlig rimmad översättning av Lennart Hellsing är helt enkelt underbar! Barnlitteratur blir inte bättre än så här!

I blåsten uppe på kvasten tappar häxan det ena efter det andra. Som tur är det alltid någon som hittar sakerna åt henne och alla får åka med. Till slut brister kvasten och häxan ramlar av och hamnar öga mot öga med en blodtörstig drake … Då är det bra att ha många små vänner, som den svenske seriebjörnen Bamse pedagogiskt skulle ha påpekat!

Den bästa scenen i Kvastresan är när alla de små vännerna går tillsammans för att rädda häxan från en drake (visst, prinsessor brukar räddas från drakar men en häxa??? Nyskapande och lite nonsenskul!) och tillsammans förvandlar de sig till en lerig totempåle och skrämmer slag på draken.

Flygande vänner och fantasins räddande kraft

Fyndigt, fiffigt, finurligt, fartfyllt och helt enkelt fantastiskt underbart! Det är omöjligt att inte älska denna historia om de flygande vännerna som tillsammans är modiga och utmanar stora faror! Det här är en favoritbok att komma tillbaka till, om och om igen! Hela berättelsen genomsyras av en kärlek till orden och fantasins kraft. Den här boken är lika kul för alla åldrar och det finns så många spännande, roliga och underfundiga detaljer att upptäcka i illustrationerna!

Belinda Graham

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.