lördag 15 juli 2017

Hunden som vågade drömma - Samma höna eller samma ägg en gång till?

Sun-Mi Hwang

Hunden som vågade drömma

ÖversättareHanna Svensson
OriginaltitelThe dog who dared to dream
ISBN9789113076546

Norstedts

Farfar Gaphals är en mångsysslare som förtjänar sitt levebröd både på skrot och på valpar. När valpen Tufsen föds märker Farfar Gaphals genast att det är något speciellt med henne, hon är helt olik sina syskon. Tufsen förstår också snabbt själv att hon inte är som de andra. Hon känner sig ofta ensam och utanför. När hennes mor och syskon blir stulna av en hundhandlare gör hon sitt yttersta för att försvara dem. Hon misslyckas tyvärr och blir därmed farfar Gaphals nya avelstik. Under sin livstid får Tufsen många valpar. Och hon förlorar många valpar. Varje gång blir hon förtvivlad, aggressiv och slutar äta. Men hon slutar aldrig drömma.

Hunden som vågade drömma är en en underbar berättelse om en hund och hennes relation till sin husse. Men boken om Tufsen handlar inte bara om en hund och hennes husse, utan också om en hundmammas kärlek till alla sina valpar. Det här är en vacker, sorglig berättelse om trofasthet. Läs den och våga drömma!


"Hunden som vågade drömma" är pendang till Sun-mi Hwangs dundersuccé "Hönan som drömde om att flyga". I dessa sentida fabler känner och tänker och talar djuren lika enkelt som ett barn. Båda böckerna beskriver det krångliga levandet och slutar med en paradisfärd.

Nomocos finstämda illustrationer, som finns i dem båda, har exakt träffat berättelsens ton.

Kanske måste man, som sydkoreanskan Sun-mi Hwang, vara professor i litteraturhistoria för att våga beskriva livet så här enkelt, med dess kärlek, beroende, åldrande, förlust och död. Parallellt tvingar hon oss se hur löjliga och elaka och tanklösa vi också är.


Tufsen, huvudpersonen i "Hunden som vågade drömma", är en liten undanskuffad nyfödd valp i bokens början. Hade inte ägaren, farfar Gaphalsen, sett till att hon fick plats vid mammans spenar, skulle hon ha dött.

Man får följa de två ända in i döden. Farfar bekymrar sig för farmor, där de strävar på för att få sitt fattigliv att gå ihop. Han muttrar över barnen för att de inte hjälper sina gamla föräldrar. Tufsen bankar han på med sin käpp.


Tufsen småhatar gubben men gör allt vad hon i sitt hundliv kan för honom. Ingen av de två kan leva utan den andre.

Tufsen växer upp, tampas med grannhusets katt tills hon vid slutet av deras hund- och kattliv inser vilken vänskap de delar. En odräglig höna med övertro på sig själv tar till sist kål på katten men stryker själv med i bataljen. Katten tigger i dödsögonblicket Tufsen om att tiga om denna nesa.

Tufsen får egna valpar att älska, oroas för och sörja. Dagarna lunkar på. Ingenting händer egentligen. Ändå är varje stund fylld av den sanslösa dramatik som uppstår när ondska bryter in, när det oväntade sker, när sjukdom slår till och när döden kommer.

"Hunden som vågade drömma" är variationer på samma tema som "Hönan som drömde om att flyga". Inget nyskapande alltså. Varför sitter man där då än en gång trollbunden? Jo, för att Sun-mi Whang har ett trollspö som gjuter in liv i berättelsens minsta vrå.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.