onsdag 26 juli 2017

I skuggan av Blå Jungfrun - Klassisk, ryslig spökhistoria på nästan öde ö

I skuggan av Blå Jungfrun - Klassisk, ryslig spökhistoria på nästan öde ö


Anna-Karin Andersson
I skuggan av Blå Jungfrun
Serie: I skuggan av Blå Jungfrun
Idus förlag


Läs helst den här boken när det är ljust och soligt och du har det riktigt ombonat och trevligt! Till exempel i en hängmatta med en mumsig glass. Läs den absolut inte om du är på semester på en nästan öde ö och det bara stormar utomhus! Tre tjejer, alla i ungefär samma ålder, lever under tre olika tidsåldrar och de blir alla sammanlänkade genom ett magiskt smycke, en berlock med initialerna T.H. Spökhistorien är effektivt berättad, ofta riktigt ruggig och skrämmande, det här handlar inte om ett av de där snälla, ofarliga spökena som man blivit van vid i dagens populära mysrysare för slukaråldern. Det här är på liv och död. Här blir läsaren uppskrämd på riktigt - och högre betyg än så kan en klassisk spökhistoria inte få!

Arkeolog med rätt att undersöka mysterier

Författaren Anna-Karin Andersson är filosofie doktor i arkeologi och har sedan 2014 varit
involverad i ett arkeologiskt forskningsprojekt om ön Blå Jungfrun i norra Kalmarsund. Hon kan alltså sin miljö utan och innan och använder den på ett synnerligen effektivt och effektfullt sätt i den här romanen.

I skuggan av Blå Jungfrun är en helt fiktiv berättelse, men man kan ändå ana att mamman i berättelsen, som är arkeolog, är baserad på Andersson och hennes kollegor, för hon kan sina saker när hon håller på med utgrävningarna. Det är ofta så pass spännande att följa det verkliga arbetet att man ibland blir frustrerad och besviken över att inte få tillbringa mer tid med arkeologen och hennes utgrävningar. Det var också de verkliga delarna som var mest spännande i äventyrsboken Piratens hemlighet (som var helt fri från spöken och övernaturliga väsen - men man hade dock en rolig fiktiv skattjakt att följa). Vem vet, kanske kommer barnen i Piratens hemlighet att åka till Blå Jungfrun i framtiden, så man kan få mer fakta och fler bilder från den mytomspunna ön!

Arkeologens dotter blir besatt av gammalt mysterium

Huvudperson i boken I skuggan av Blå Jungfrun är arkeologens dotter Therese, som är tretton år, och killen som hon är kär i, Daniel. Man får läsa mycket om hans sneda leende och lugg, och kärlekshistorien är inte så där fantastiskt engagerande, med tanke på vad som verkligen finns där ute. Dessutom måste Daniel gång på gång rädda Therese, klimax i romanen är när han räddar livet på henne under dramatiska omständigheter, och det gör tyvärr att Therese blir reducerad till "damsel in distress" hela tiden. I Piratens hemlighet växlade man demokratiskt mellan tjejen och killen och vem som fick komma på saker och utföra hjältebragder, ungefär som man gör i LasseMaja böckerna.

Det positiva är att boken utmynnar i ett klimax och författaren har fått till en vändning i berättelsen som inte är helt självklar att komma på när man läser romanen. Slutet är tillfredsställande och inte en av alla dessa "cliffhangers" som är så vanliga i barn- och ungdomslitteraturen idag - och som mest är till för att sälja nästa del i serien (alternativt att författaren inte har lyckats få till något bra slut).

En vacker ö, som gjord för fantastiska upplevelser

Men det blir en fortsättning. Skuggsyster är del två i serien I skuggan av blå jungfrun, och den är mycket mer skrämmande än den första delen (som i sig ofta var obehaglig) - men man blir lite besviken över att inte komma tillbaka till den magiska ön och de förtrollande vackra miljöer som beskrivs i bok ett. Större delen av berättelsen utspelar sig i en kulturskola där Therese och Daniel är på kurs under höstlovet, eftersom Daniel är intresserad av konst (Therese är helt ointresserad av konst, men verkar inte kunna göra någonting utan Daniel och hon verkar inte heller kunna lämna honom ifred för att han ska få utveckla sina egna intressen.) Gammal skola, eller institutioner i allmänhet, går inte alls upp emot mystiska öar, magisk natur och vida, stormiga hav.

Men inför del tre, den rafflande upplösningen som Skuggsyster bäddar för, är man beredd på att det inte kommer att bli mer action på ön Blå Jungfrun ... Eller? 

Kommer Therese att rädda Daniel?

Det verkar som om upplösningen i trilogin kommer att utspela sig på Kalmar slott. Där Thereses mamma ska ha en ny utgrävning. Skönt att mamman är tillbaka, då kanske vi får mer fakta och spännande händelser, det var svårt att stå ut med Therese och hennes Daniel-crush i en hel bok. Det finns en hel klass med andra konststuderande, men ingen av dem gör intryck eller spelar någon viktig roll i berättelsen - det är bara Therese och Daniel hela tiden. Hoppas verkligen att Daniel inte kommer att fortsätta rädda Therese i sista volymen i serien, medan hon säger saker i stil med "jag klarar vad som helst bara du är här" - nu är det verkligen hennes tur att rädda honom och hans tur att säga beundrande saker till henne!

Boken passar för slukaråldern och uppåt - om man gillar riktigt ruggiga spökhistorier är speciellt del ett riktigt bra och överraskande!

Jag ser fram emot att besöka Kalmar slott och utgrävningarna och att få reda på hur hela spökhistorien slutar ... !

Läs även den spännande äventyrsboken Piratens hemlighet:

http://www.tidningenkulturen.se/index.php/litteratur-topp/litteraturkritik/23078-litteratur-anna-karin-andersson-ulrika-soderstrom-piratens-hemlighet

Belinda Graham

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.