fredag 28 juli 2017

FILM: Vaiana - Tre karaktärer i en båt

Grisen är inte med på festen. I filmen är det bara gubben, den stumma tuppen och Barbie som är ute och seglar.
Tre män i en båt. Nu Tre figurer i en båt: en han, en hon, en hen.
Titel: Vaiana Originaltitel: Moana
Regissör: Ron Clements, John Musker m fl
Manus: Jared Bush m flRöstskådespelare original: Auli'i Cravalho, Dwayne Johnson, Rachel House Jemaine Clement mfl. Svenska röster: Wictoria Johansson, Björn Bengtsson, Gunvor Pontén, Jamil Drissi m fl
USA, 2016Walt Disney Home Entertainment

Vaiana är namnet på den nya Disney-filmen och den nya Disneyprinsessan. Egentligen hette hon Moana i USA, men Moana namnet var redan upptaget i Europa.

När vi möter Vaiana i filmen är hon en liten tös som lyssnar på farmors sagor, hon är övertygad om att hon är den utvalda som farmor berättar om i legenden, och sedan går hon till stranden och hittar den gröna stenen som figurerar i farmors legend - Te Fitis hjärta.
Gudinnan Te Fiti har blivit arg för att halvguden Maui stulit hennes hjärta och därför breder miljöförstöringen ut sig över världen. Först tar kokosnötterna slut och sedan fisken, vad ska då folket äta?

I egenskap av prinsessa - eller hövdinges dotter - är det Vaianas sak att ställa allt till rätta. Och allt går precis som i farmors saga i början. Skillnaden är att farmors saga tog bara några minuter och hela filmen tar en evighet. Eller nästan två timmar.
Först ska Vaiana växa upp från söt liten tös (lagom stor för barnen att identifiera sig med) till sexig Barbiedocka. Precis som Pocahontas, Elena och så många disneyprinsessor före henne. Det är som att det inte är okej för en barnfilm att ha barn i huvudrollen och berätta om deras problem och deras tillvaro, man måste ge papporna i publiken något att titta på eftersom de betalar biljettinträdet?

Vaiana marknadsförs som stark hjältinna - men hon överskuggas av en stor kille, med röst av Dwayne Johnsson, som dessutom får sjunga filmens trallvänligaste låt - You're welcome - som har drag av signaturmelodin från Elena av Avalor. Hur guden Maui skildras (och bristen på en stark kvinnlig gudinna) har retat gallfeber på de som är från den kultur som filmen skildrar, men det är en annan historia.

Man tycker att man har sett den här historien förr - magiskt objekt ska hämtas eller lämnas, de går och går och går och äter och sover och träffar på pirater/rövare/monsterdemoiner osv. och måste fajtas mot dem ett tag och sedan går resan vidare.

Sagan om Ringen till exemple. Och Sedan Hobbit. Det är som om samma slinga går i cirklar hela tiden.

Här är samma intrig fast ringen som ska kastas i domedagsklyftan är utbytt mot en magisk sten och gå gå gå är utbytt mot paddla paddla paddla.

Vuxna var lyriska över Life of Pi (Kille på en flotte) och Vaiana har också fått beröm för sin look (tjej på en flotte) men i praktiken är det inte speciellt roligit för barnen att titta på en flotte på et stora blå så länge. Uppmärksamheten släpper. Här finns tillräckligt för ett avsnitt av Elena of Avalor som går på Disney Channel, det sinnt inte tillräcklgit för att hålal deras uppmärksmanhet kvar så här länge.

Påfrestande avsnitt som inte ger något till slutrestultatet av resan är när Vaiana anfalls av kokosnötter eller pirater som påminner om Minotenern och när Vaina hopapr ner till monsterna rike, vilket påmninner om landskapet i filmen Trolls, fast utan humors. I Trollss såg landskapet hemgjort och hempysslat ut (tup gör ditt eget gylliga monster panduro kit) här ser det hemskt och elgande ut, ungefär som om en hel hög moster planerar att gruppvåldta Vaiana.

Positiv kritik är att det är en kvinnlig hjälte på uppdrag och att det är någon från en annan kultur (Oceanien). Men. Det är som när deckartrenden skryter med starka kvinnliga hjältar och betyder det något eller betyder det bara "woman written like a man"? ???

Blir det bättre/annorlunda?

Har vi inte redan sett en Disneyprinsessa svinga sig i lianerna och slå knockout? Typ rapunzel? och blir det bättre av att denna Barbiedocka inte är blond? När det ändå är samma sak? samma resa en gång till?

Sagan om Ringen var framgångsrik, men kanske är det dags för alla manusförfattare att sluta kopera sagan om ringen? Vi går för att finna eller lämna magikst objekt blir lite tjatiskt i längden.

Precis som i Sagan om Ringen är den där elddemonen inte att leka med. Fast här kan elddemonen bevekas istället för besegras.

Sedan är det bara att paddla hem igen. Och medan utresan tar flera timmar (altierativt felra filmer) tar hemeresan bara ett par minuter!

Disney är allra bäst på att göra djur och roliga sidekicks. En sidekick kan vara en tekanna, en snögubbe, en syrsa, en kameleont, en kanin eller ett flygande fantasidjur. Barnen älskar alla sideskciks. barnen älskar Sofias kanin Clover som sjunger pratar och rappar och Elenas flygande vän, ett kattdjur med vingar som kan tala.

vaiana lider en akut brist på sidekicks. Hon hade behövt en cool, rappande kanin eller en talande flygande katt för att få upp intresset.

Det blir ensamt och lite långtråkigt på båten eftersom samtalet mellan Maui och Vaiana är det enda som bjuds. Med på resan är den intelligensbefriade tuppen Heihei, som äter stenar, men annars är han varken intressant eller rolig och han bidrar knappast till dialogen.

Kokosnötspirater som påminner om minioner är lite roliga och scenen påminer om Waterworld av Kevin Costner, men piraterna försvinner snabbt.

vaiana hade mått bra av ett större myller av karaktäer och miljöer, två pers i en båt är väldigt lite att titta på. Och det är väldigt mycket vatten.
Kvinnorna är fortfarande smala, och männen har blivit ännu större. enorma, med bringor breda som parkeringsplatser. de är till och med större än The Rock. !


År 1989 räddade regissörsduon John Clements och Ron Musker Disney med succén ”Den lilla sjöjungfrun”. I renässansen som följde signerade de bland annat ”Aladdin” (1992), ”Herkules” (1997) och ”Prinsessan och grodan” (2009). Nu har de blivit lite tröttare och tuggar om mycket skåpmat i den annars vackert animerade polynesiska sagan ”Vaiana”.
Jerome K Jerome skrev en gång humorklassikern Tre män i en båt. Här är det tre karaktärer i en båt (en tjej, en halvgud och en stum tupp) som aldrig blir riktigt roliga. Pojke med tiger på flotte såg man ju i Life of Pi. Det är hav hav och mer hav.

Men man vill ju så gärna tycka att teamet bakom Ariel & co har lyckats. Men.

Havet är inte längre så djupt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.