lördag 29 juli 2017

Carolines arv av Katherine Webb - Historiska hemligheter i pocketnytt

Carolines arv
- Två kontinenter, ett arv och många hemligheter


Katherine Webb
Carolines arv
Översättning: Annika Sundberg
Originaltitel: The Legacy
ISBN: 9789175451763
Historiska Media Pocket

Carolines arv är Katherine Webbs starka debutroman och samtidigt hennes internationella genombrott. The Legacy, som boken heter i original, blev snart en bästsäljare i olika världsdelar och översatt till flera olika språk, bland annat svenska. Nu finns Carolines arv att få tag på i ny pocketutgåva.

Ett arv för två kontinenter

Originaltiteln är mer dunkel - vems är arvet? Det handlar egentligen om många olika arv i boken, och boken hoppar i tiden och utspelar sig på två olika kontinenter. De huvudsakliga två historietrådarna som vi får följa är en historia som utspelar sig förr i tiden i USA och en historia som utspelar sig i nutid i England. Men båda dessa historietrådar har även de många hopp och flashbacks och hemligheter som göms på vägen i berättandet. Vad händer i luckorna? Man anar att alla trådarna, med deras små fransar och avstickare, kommer att vävas ihop till en sammanhängande, enhetlig bild i slutet av romanen.

När vi först träffar Caroline i romanen befinner hon sig i England, sedan, nästa gång vi träffar henne, är hon mycket yngre och en vacker debutant i New York. Historien i USA kretsar kring hur den vackra societetsflickan Caroline gifter sig med en råbarkad nybyggare och drar ut på ett äventyr à la "How the West was Won". 

Ett hårt och smutsigt liv

Det är lätt att göra narr av Caroline när hon aningslöst drar ut i det okända och tror att livet ska vara som i en av de där kärleksromanerna som var moderna vid förra sekelskiftet. Men hur många moderna människor hade klarat sig i vilda västern - med ständig hetta och torka, med damm och sand som blåser in i huset hela tiden? Hur många hade klarat sig utan täta fönster, vattenkranar, reglerad temperatur, tvättmaskin, diskmaskin, dammsugare, dusch, bad, toalett, kylskåp, frys ... Ja, till och med delvis utan vatten. För vattnet i brunnen är begränsat. Mannarna som arbetar för Carolines man går ofta månader utan att tvätta sig. Man sparar vatten. Men mannarna luktar ungefär som boskapen de sköter. Dagens läsare hade förmodligen inte klarat av Carolines levnadsförhållanden en vecka. Vare sig med eller utan betjänter till hjälp. Det är ett hårt och ofta kort liv som presenteras i boken. Blir du sjuk finns inga sjukhus, mediciner, läkare eller ens grannar att förlita sig på. Och du kan inte googla efter tips, recept, information eller upplysningar.

Vad hände med Henry?

I nutid i England följer vi två systrar, Beth och Erica, som fått ärva ett stort gammalt släktgods. Beths son är inte så imponerad, hans internatskola befinner sig ju i ett mycket större och tjusigare gammalt gods. För Erica, en fattig lärarvikarie som arbetar i vanliga, alldagliga skolor, verkar huset som ett palats. Men storasyster Beth är deprimerad och gör huset hennes depression värre? I det förflutna finns en hemlighet, om ett barn som försvann. De båda systrarnas kusin Henry. Vad hände med honom egentligen? Beth vet mer än vad hon vill berätta, och Erica minns inte, för hon var för liten för att minnas vad som hände och hon blandar ihop det mesta med sina drömmar och påhittade äventyr.

Utsatta minoriteter i olika tider

I det förflutna finns också Dinny, som är en av det resande folket som ständigt kommer tillbaka och bor på godsets ägor. Man behöver inte läsa mycket mellan raderna för att se att Erica var förälskad i den äldre Dinny som barn, men att det var Dinny och Beth som var jämnåriga och bästa vänner och hade hemligheter tillsammans. Även om vad som hände Henry?

Fördomar mot "travellers" i Storbritannien idag och fördomar mot "indianer" i USA förr i tiden vävs samman. Stolta, förtryckta minoriteter som ibland anpassar sig och lever som de vita nybyggarna i USA, eller som "vanligt folk" i England (i ett trivsamt litet radhus med liten täppa), men som ofta tvingas slåss för sin överlevnad och rätten till en viss nedärvd livsstil.

Ett mysterium blir två

Beth vill inte prata om barndomsminnen och uppmuntrar Erica till släktforskning längre tillbaka i tiden. Erica hittar Carolines tillhörigheter och gamla brev och foton. På ett foto poserar Caroline med ett barn. Som helt klart inte är Beths och Ericas mormor Meredith. Vad är det för barn som finns på fotot? Var blev han av? Varför har Erica plötsligt en angelägen känsla om att det är något viktigt hon måste minnas, något som har med gula blommor att göra?

Plötsligt har Erica två mysterier att lösa med försvunna pojkar, ett som ligger i det närliggande förflutna, i systrarnas egen barndom, och ett som ligger långt, långt tillbaka i tiden, innan systrarnas mormor föddes.

Amerikaner - en tillfällig räddning

Det finns många cliffhangers i boken och spänningen släpper aldrig - det här är en riktig bladvändare och sträckläsningsbok! Frågetecknen hopar sig och på slutet rätas de ut till små utropstecken. Webb lyckades lägga hela pusslet och läsaren som följer med när ledtrådarna serveras kan vara nöjd med att ha fått ihop det.

Det finns också gott om humoristiska små ögonblick - som när Erica chockat inser att Caroline var amerikanska. Erica har aldrig tänkt på att hon själv har amerikanska rötter - hennes mormorsmor var en av de arvtagarskor som gifte in sig i den brittiska aristokratin. Ungefär som Cora i Downton Abbey. Det var ofta amerikanska pengar som räddade många av de gamla godsen. Åtminstone för en tid. Idag har många omvandlats för andra ändamål - som till exempel internatskolor.

Läs även Möte med Katherine Webb:

http://tidningenkulturen.se/index.php/litteratur-topp/litteraturens-portraett/23111-mote-med-katherine-webb

Belinda Graham


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.