söndag 30 juli 2017

Gulliga valpar - Den perfekta boken för hundälskare!

Gulliga valpar - Den perfekta boken för hundälskare!

Anna Claybourne
Gulliga valpar
Översättning: Eva Andreasson
Originaltitel: Cutest Puppies Ever
ISBN: 9789176632055
Förlag: Känguru


Det här är en riktig drömbok för alla hundälskare! 
46 olika hundraser presenteras, alla med oemotståndliga bilder på hundvalpar. Varje uppslag är som ett collage med roliga, söta och lekfulla hundbilder, oftast med en stor bild och många mindre och lättlästa faktarutor om hundrasen i fråga, var den kommer ifrån och vad som är typiskt för just den här hundrasen.

Modig, köldtålig vakthund från Japan
Om hundrasen akita kan man till exempel läsa att det är en modig och pålitlig vakthund från Japan, och den tjocka pälsen är effektiv för att skydda mot snö och kyla. En akitavalp är lugn, tyst och oberörd. Den tar sig gärna en tupplur!
Om du letar efter den perfekta hundvalpen som passar just dig är det omöjligt att bestämma sig med hjälp av bilderna - där alla hundvalparna ser ut som om de säger: "Välj mig! Visst är jag sötast och roligast och finast och bara bäst?!". Men med hjälp av texten kan man sålla ut: har jag tillräckligt med tid för en hundvalp av den här hundrasen? Passar vi ihop? Kan jag ge den det den behöver?

Gårdshund byggd för hårt arbete

Amerikansk bulldogg är till exempel framtagen för att arbeta på gårdar, så de är starka hundar som behöver MASSOR av motion!
En liten cavalier king charles spaniel jagar efter precis allt - bollar, katter, ekorrar, fåglar, fjärilar .En corgivalp kan vara olydig och nafsa efter dig. Men det är en bra vakthund. Taxar är i grund och botten jakthundar, inga mjukisar. De älskar promenader, motion och lek. 
Dalmatinervalpar, som blev så populära i och med Disneyfilmen 101 dalmatinervalpar, går ständigt på högvarv och är hoppiga, stojiga och krävande. 
En bichon havanais är sällskapssjuk och vill vara nära människor och kan inte lämnas ensam någon längre stund.
 
Liten valp blir stor hund
Vissa hundar blir ENORMT stora när de är fullvuxna. Var beredda på det. Det finns "varningar" i texten om hur stora en del hundar blir (ungefär kalv-storlek) och hur mycket mat, motion och uppmärksamhet de behöver - men det är lätt att förlora sig i de fina bilderna. Man skulle kunnat ha haft en skalenlig silhuettbild i ena hörnet, där man ser en människa och en fullvuxen hund av just den här rasen.
Eftersom detta är en engelsk bok i svensk översättning känner man igen många engelska favorithundar (som corgi, tax, greyhound, dalmatiner, setter, jack russell, spaniel) men många av hundraserna är också svenska, och internationella, favoriter. Som labrador retriever, golden retriever och chihuahua, kändisarnas favorithund att ha i handväskan.
Hur kan man välja bara en favorithund?
Vilken sorts valp är den allra gulligaste? Det går inte att säga! Redan som mycket liten var jag kluven mellan spaniel, terrier, jack russell (som finns i loggan på His Masters Voice), basset hund (som fanns i en av mina favoritserier), retreiverhundar och collie - men var också imponerad av grannens afghanhund som var mycket större än mig! Afghanhundsvalpar finns också med i den här boken - men bilderna på valparna gör inte alls att man kan gissa sig till hur stor den fullvuxna hunden faktiskt blir.
Fotona är fantastiskt bra och livliga, lekfulla och individuella. Man riktigt känner de olika hundarnas personlighet stråla ut från boken.
Det här är en bok att rekommendera till alla hundälskare! Det är omöjligt att läsa den här boken och inte drabbas av "valpsjuka" - eller "puppy love"!

Belinda Graham

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.