måndag 1 maj 2017

Warriors - Eld och is - Romeo och Julia i kattform

Warriors - Eld och is
- Romeo och Julia möter Richard III i kattskepnad


Erin Hunter
Warriors - Eld och is
Serie: Första profetian (del 2)
Översättning: Lena Olsson
Bokfabriken

Katter har ett hemligt liv  - och inte bara i T.S. Eliots diktsamling Cats. Efter att ha läst Warriors är det omöjligt att se på katter på samma sätt. Vem vet vilka storslagna drömmar som din gulliga kisse bär på inombords? De kattiga maktintrigerna i Eld och is är värdiga Richard III. Eller Romeo och Julia.

En klassresa för en eldfärgad katt

Rost lämnade sitt liv som tamkatt, gick med i Åskklanen och fick lärlingsnamnet Eldtass. Han blev efter en hjältemodig insats upptagen bland krigarkatterna och fick därmed sitt krigarnamn Eldhjärta. Nu har den stilige katten med den eldfärgade pälsen allt han någonsin drömt om och borde vara lycklig. Eller hur? Men livet är inte så enkelt. Rost längtade ut i det vilda, för att jaga och vara bland fria katter. Men nu längtar Eldhjärta tillbaka till sitt gamla liv, det som han hade när han hette Rost. Alla i Åskklanen är släkt, de är infödda Åskklanskatter och det är inte lätt att komma utifrån och bli accepterad. Vissa dagar verkar det vara omöjligt. Eldhjärta längtar mer och mer efter sin egen familj och han träffar i smyg sin syster Sessan, som lever ett gott liv som tamkatt. Men hon drömmer på sitt sätt om det goda, fria livet ute i det vilda, och hon anförtror Eldhjärta sin förstfödde kattunge Molnunge, för att Eldhjärta ska lära upp honom till krigarkatt.

Romeo och Julia i kattskepnad

Eldhjärta är inte den ende som känner sig splittrad. Eldhjärtas bäste vän Grårand blir förälskad i en katt från Flodklanen, något som är förbjudet. Man ska hålla sig till sin egen klan. Dessutom ligger Åskklanen och Flodklanen i fejd med varandra. Inte blev det bättre av att Grårand av misstag dödade en Flodklanskatt under en gränsstrid. Men den vackra Silverfäll förstår att det var en olycka och inget kan hålla henne borta från Grårand. Men vad skulle hennes klan säga om att hon fraterniserar med fienden? Vad skulle medlemmarna i Åskklanen säga om de fick veta att Grårand förälskat sig i Flodklansledarens dotter?

Det här är en Romeo och Julia historia med katter i huvudrollerna, och man förstår snabbt att det här kan inte sluta lyckligt, alla kommer inte att överleva dramat.

Splittrade lojaliteter

Temat med splittrade lojaliteter går som en röd tråd genom boken. Eldhjärta är född tamkatt, men ändå obrottsligt lojal mot Åskklanen. Grårand är född Åskklanskatt, men är ändå redo att bryta mot krigarkodexen och lämna klanen för den han älskar. 

Men det största förräderiet är ett helt annat - Tigerklo är bokstavligen beredd av gå över lik för att bli ledare för Åskklanen. Hans intrigerande vet inga gränser och det är bara Eldhjärta som misstänker att Tigerklo inte är den store krigaren som han utger sig för att vara, den som alla Åskklanskatter ser upp till. 

Djurfabel och melodrama

Det finns många funderingar när det gäller hem, tillhörighet, lojalitet och flykt. Är det möjligt att hitta ett nytt hem och en ny tillhörighet, när man lämnar det liv och den tillvaro man fötts till? Det här temat kommer att fortsätta i nästa generation katter. Vissa katter väljer själva. Andra, som Molnunge, får lida konsekvenserna av andras val.

Eld och is är en lyckad mix av djurfabel och storslaget melodrama. Det här är fantasy med en realistisk botten och det är lätt att se fabeln som en spegel av vad som händer i den stora världen.


Belinda GrahamInga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.