torsdag 11 maj 2017

Lilla barnkammarboken - Sju små sagor

Lilla barnkammarboken - Sju små sagor
- Traditionella folksagor i ny kostym


Författare: Traditionella folksagor, utan upptecknade författare
Titel: Lilla barnkammarboken - Sju små sagor
ISBN: 9789163893988
Förlag: Bonnier Carlsen


I Lilla barnkammarboken - Sju små sagor finns några av de mest populära, traditionella folksagorna samlade. Bockarna Bruse, Guldlock och de tre björnarna, Rödluvan, Hans och Greta, De tre små grisarna, Vanten och Sagan om den tjocka feta pannkakan.

Boken har ett nytt, modernt omslag och ett klassiskt innehåll, berättelserna är rikt illustrerade av några av Sveriges mest kända bilderbokskonstnärer: Christina Alvner, Charlotte Ramel, Marit Törnqvist, Mati Lepp, Catarina Kruusval, Tord Nygren och Anna-Clara Tidholm.

Vilken saga blir din favorit? Vilken saga vill barnen ständigt höra i repris? Upprepning, humor och snygga bilder är så klart en vinnande kombination. En topp-tre lista utkristalliserar sig snart!

Den absolut bästa sagan i boken är Vanten! (En saga som inte alls är lika känd som t.ex. Rödluvan och Hans och Greta). Här utnyttjas upprepningsmomentet och på slutet får man en humoristisk twist.

Bilderna av Kruusval är helt underbara, barnen älskar alla djuren och det sätt på vilket hon framställer dem. ALLA djuren ska klämma in sig i den tappade vanten, eftersom det är årets kallaste dag, och slutligen är det ett mycket litet djur (det allra minsta av dem) som får den redan överfulla vanten att spricka.

Favorit nummer två är Sagan om den tjocka feta pannkakan, även den med fina djurbilder, den här gången av Tord Nygren. Barnen älskar den svartvita katten som sitter bland kråkvickorna, den färgglada tuppen bland maskrosorna och den förvånade kon, som likt Mamma mu står i en hage och spanar när pannkakan flyr sin kos. Kon har här  inte sällskap av Kråkan utan av Skatan, som sitter på en staketstolpe och ser hungrig ut. Även här finns ett lyckat och skojigt upprepningsmoment, pannkakan upprepar på ett halvrimmat, ramsliknande sätt stolt vilka som den har flytt ifrån och ramsan blir bara längre och längre. Slutligen är det en smart gris som får tag på pannkakan.

Favorit nummer tre är Bockarna bruse, Christina Alvner har på begränsat utrymme skapat tre bockar som alla har olika personligheter, men ändå ser ut som riktiga djur. Trollet sitter under bron och borstar tänderna. I jakt på tandtroll, måhända? Precis som i de första två favoriterna finns här ett skojigt upprepningsmoment och det är lätt för lyssnaren att lära sig sagan utantill.

De tre små grisarna går däremot inte alls hem, och inte heller sagans varg, som framställs som stor och ful och dum i teckningarna (och som kokas på slutet). Idag är barn mycket mer förtjusta i vilda djur, som vargar (som ser ut som stora, fina hundar) och gillar inte att de utsätts på djurplågeri, eller att de ritas som stora svarta monster.
Förhoppningsvis kommer gamla tiders vargskräck att försvinna och ersättas av djurskydd som gör att alla vilda djur har en chans att leva vidare.


Boken Sju små sagor kommer att få uppföljare med godnattvisor, rim och ramsor och julsånger.

Belinda Graham

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.