söndag 21 maj 2017

Som om du inte fanns - Romance i Italien

Som om du inte fanns 
- Kärlekssaga med utsikt i ItalienKate Eberlen
Som om du inte fanns
Översättning: Charlotte Hjukström
ISBN: 9789113072333
Norstedts
"Do you think you'll ever know what it's like to be someone else?"


- Tess i romanen "Miss You".

"Miss You" finns nu på svenska - och har fått den gåtfulla titeln "Som om du inte fanns". Det svenska omslaget fångar stämningen och miljöerna - de viktigaste sakerna händer i London eller i Italien. Och det finns duvor att mata överallt.


Moderna rum med utsiktFör att beskriva "Som om du inte fanns" mycket snabbt: Det här är som en modern "A Room with a View". Eller som om David Nicholls framgångsrika (och filmatiserade) roman "One Day" hade mött Richard Linklaters "Before Sunset" filmtrilogi.


På ytan är det en romantisk historia: två människor är som skapta för varandra, det är meningen att de ska få vara tillsammans (som i "One Day") och det första mötet sker i Florens (tänk "A Room with a View") men det uppstår komplikationer och tiden går (precis som i "Before Sunset" trilogin) och allt blir mycket mer invecklat än vad man hade tänkt sig.


Nyckelscener i FlorensMen det här är ingen lättviktig, fluffig romance, romanen handlar till stor del om skuldkänslor och sorgearbete. När romanen inleds är Gus på Italiensemester med sina föräldrar - hans bror har just dött och familjen håller på att slitas sönder. Tonåriga bästa vännerna Tess och Doll vill att Gus ska ta ett foto åt dem på Ponte Vecchio, som de ska ha som minne från sin resa - och detta är det första mötet mellan Tess och Gus. Eller icke-mötet. De har egentligen inte blivit ordentligt introducerade för varandra. Men ödet ger dem fler chanser, för de måste få mötas på riktigt, även om de hela tiden verkar gå om varandra. Även det sista mötet i boken utspelar sig i Florens.


Svaret på Tess fråga är onekligen: Ja. Det är det som bra författare gör. De gör att man verkligen vet hur det är att vara någon annan och att befinna sig någon annanstans för ett kort ögonblick.


Perspektiv på Londonlivet


Det märks att Kate Eberlen verkligen älskar Italien, hela romanen är som en kärleksförklaring till landet och till staden Florens. Det är signifikant för romanen att många av de viktigaste scenerna utspelar sig i Italien - det är som om Tess och Gus förvandlas till de personer som de egentligen ska vara, istället för de stressade Londonbor som de är till vardags.

Samma tanke som när man läste "A Room with a View" dyker upp i huvudet: Om inte Italien hade funnits - hade de två huvudpersonerna då fått varandra?


Belinda Graham

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.