onsdag 24 maj 2017

Glad sommar - Underbart är gott med Underbara Clara och Annakarin!Glad sommar 


- Underbart är gott med Underbara Clara och Annakarin!


Clara Lidström, Annakarin Nyberg
Glad sommar - Läckra bakverk och lata dagar
ISBN: 9789129701043
Rabén & Sjögren


En väg vindlar sig bort mot horisonten och längs vägen växer midsommarblomster som glatt vinkar med sina femflikiga blad, som för att locka med oss in i bilden. Vem vet vilka äventyr som lurar bakom horisonten? Med lite tur kanske man blir bjuden på kafferep hos Underbara Clara och Annakarin, med hemlagad hallonglass och svartvinbärssaft.

En livsbejakande hyllning till den ljusa årstiden


Glad sommar är en bok som är som en livsbejakande hyllning till den ljusa, blommande, korta, oberäkneliga årstid som är en svensk sommar. Fotona mellan recepten är helt underbara och boken fungerar ypperligt som “blädderbok” eller bilderbok för att få upp humöret vilken regnig dag som helst (ta gärna fram den här boken en mulen novemberdag, eller varför inte en iskall februaridag?). Fika i bersån, hallon i en vacker gammal bunke, en Monet-liknande bro bland ormbunkarna, ett hemgjort spel på en fin gammal broderad duk … så här ska sommaren se ut!

Omtyckt och hyllad barnboksserie

Clara Lidström och Annakarin Nyberg har tidigare samarbetat om en hel rad hyllade och prisbelönta barnböcker med projekt som barnen kan klara av i stort sett själva - Pyssla, Baka, Odla, Laga och Kalas. Man kan med fördel ta fram denna bokserie när det är sommar, där finns massor av aktiviteter (mycket odlande och pysslande kan ju flyttas utomhus!). Paret Clara och Annakarin ligger också bakom boken God Jul - en mysig hyllning till julen i text och bild, med massor av vackra bilder, förslag på aktiviteter och recept på god mat och läckra bakverk.

Laga och Kalas med Annakarin Nyberg och Clara Lidström. Foto: Belinda Graham.


Från julgodis till sommarmums
Glad sommar är gjord i samma stil som förra årets storfavorit God Jul - en visuell fest, samtidigt som boken innehåller tillräckligt med recept för att ställa till med fest på riktigt. Böckerna är allåldersböcker med roliga tips och godsaker för alla generationer. Pysslet har olika nivåer - spelet lexikon kan med fördel konstrueras av små barn, man behöver bara papper och penna, porslinspysslet bygg ditt eget kakfat, där man behöver borr och skyddsglasögon, bör utföras av vuxen som är betydligt händigare än undertecknad.

Loppis, auktion och välfylld fikakorg

Personliga texter av Underbara Clara och Annakarin Nyberg förhöjer läsningen, de har olika röster och intressen och kompletterar varandra på ett fint sätt. Clara tar dig med på loppisrunda och Annakarin till en auktion och båda två delar med sig av sina bästa tips.

Recepten är av olika svårighetsgrad och passar för alla generationer och alla händighetsnivåer. En del saker är det lätt att lyckas med, andra saker kräver mer tålamod och färdighet.

Favoritrecept med nyskördat

Rabarberpajen är ett favoritrecept - paj och sommar hör liksom ihop - och det smarta receptet på butterbullar i långpanna gör att sommarens bullfest kan hållas utan att någon måste ha besvär med att rulla bullar. Hallonglassen lagas så klart utan att ugnen behövs, alla typer av glass, drinkar och smoothies är kul för barnen att göra själva.

Svartvinbärssaften kommer att bli ett nytt favoritrecept eftersom det innehåller svartvinbärsblad - det spelar ingen roll om du får mycket eller lite bär, du kan göra saft i alla fall!

100 år gamla skorpor och blåbärsbullar

Claras och Annakarins egna favoriter sedan barnsben är äppelkakan och chokladknapparna, en ny favorit är zucchinimuffins och de äldsta klassikerna som alla gillar är veteskorpor och blåbärsbullar. Recepten till skorporna och blåbärsbullarna är faktiskt från 100-åriga gammelmormor Gretas receptsamling. Vem vet hur många generationer som mumsat på dessa skorpor och bullar innan Greta skrev ner recepten? Många gamla recept ärvdes genom muntlig tradition eller genom att man helt enkelt såg på när någon bakade och lärde in receptet själv, för att sedan föra det vidare.

Som en sommardröm


Vare sig du är sugen på 100 år gamla skorpor eller pinfärsk ny hallonglass eller någon annan somrig läckerhet, så är det här boken för dig.

En sommardröm med smak av sommar, i både ord och bild. Vackrare än så här kan det inte göras!

Nu väntar vi bara på lite sommarvärme så att sommaren sätter fart. Utflyktskorgen är redan packad!

Belinda Graham

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.