måndag 1 maj 2017

FILM: Rogue One - A Star Wars Story – Precis så bra som det ska vara


Felicity Jones som Jyn Erso i Rogue One.

Regi : Gareth Edwards
Titel: Rogue One - A Star Wars Story
Medverkande: Felicity Jones, Diego Luna, Alan Tudyk (röst), Donnie Yen, Wen Jiang,
Mads Mikkelsen, Fares Fares, James Earl Jones (röst) m.fl.
USA, 2016
Walt Disney Home Entertainment


Luke Skywalker spränger Dödsstjärnan i det som var den första filmen som gjordes: Star Wars (1977). Det hade han inte klarat utan ritningarna som rebellerna kom över, som visade hur de skulle neutralisera den där stora, livsfarliga bollen i rymden.
Rogue One: A Star Wars Story är historien om hur rebellerna kom över ritningarna.

En kvinnlig Han Solo

Om den förra Star Wars filmen introducerade en kvinnlig Luke Skywalker, vid namn Daisy Riddley, så introducerar den här filmen en kvinnlig Han Solo. Västernhjälten i det snabba rymdskeppet, solospelaren som tvingas spela i ett lag, "the lone ranger" som blir hjälte till sist, men mycket, mycket motvilligt.

Felicity Jones har Han Solo rollen och hennes rollkaraktär är inte alls pigg på att leka hjälte. Hon har alltid haft korpgluggarna öppna "looking out for number one", men hon blir övertalad att ta sig an hjälterollen. Precis som i Suicide Squad (fast i en betydligt bättre film) och The Dirty Dozen samlas ett gäng individer som alla är mycket motvilliga hjältar.

The Dirty Dozen i rymdvästern

Jyn Erso (Jones) är den viktigaste spelbrickan i spelet, men till det ofrivilliga hjältegänget sällar sig också den blinde jedikraft-fundamentalisten Chirrut Îmwe (Donnie Yen) och dennes välbeväpnade följeslagare Baze Malbus (Wen Jiang).

Kanske är rollvalen en flirt med den extremt viktiga kinesiska biomarknaden, men det innebär i förlängningen en ökad mångfald på bioduken. Synd att detsamma inte gäller kvinnorna. Jyn Erso är en märkvärdigt ensam kvinnlig rollfigur, precis som Prinsessan Leia var ensam i den första Star Wars filmen som kom på bio.
Det här är suveränt underhållande rymdaction! 

Robotfavoriter att ta till sitt hjärta


Här finns också mycket ögongodis för fansen, små blinkningar till de tidigare filmerna och gästspel från gamla rollfigurer. Darth Vader har minimalt med filmtid, men gör ändå ett stort intryck.
Bland de nya favoriterna tippar den cyniske roboten K-2SO. Ingen gör väl antopomorfiska robotar så bra som Star Wars serien? (Och de har ofta brittiska röster, likt en typ av butlers i metall, om de inte bara piper gulligt som R2-D2).

När vi nu fått en kvinnlig Luke Skywalker (Daisy Riddley) och en kvinnlig Han Solo (Jyn Erso) är det sedan dags för en manlig Prinsessan Leia? Varför inte?

Dags för en kvinnlig skurk i Star Wars?

Och sedan en kvinnlig Darth Vader? Men det har i och för sig redan gjorts i  Star Wars Lego-serien The Freemaker Adventures. En cool kvinnlig jediriddare visar sig vara en ond sithlord. Och hon beskrivs som supersnygg (fast eftersom alla ser ut som legogubbar kan det vara svårt att säga) - men nästa gång kanske det är dags för en kvinnlig skurk som är högre upp i näringskedjan?

Det är i alla fall ett stort plus att Star Wars etniciteterna utökas. Trots allt ska ju Star Wars omfatta hela universum!

Fler filmer från den gamla goda tiden!

Det får gärna bli fler sådana här äventyr i framtiden - singeläventyr som står på egna ben, utan att egentligen behöva luta sig mot originalserien.

Något som filmen Rogue One - A Star Wars Story och serien The Freemaker Adventures med legogubbarna faktiskt har gemensamt - de utspelar sig under de gamla goda dagarna, parallellt med händelserna i originaltrilogin. Och bättre kan det inte bli!

Belinda Graham

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.