torsdag 11 maj 2017

Svenska slott och herrgårdar - En historisk reseguide

Svenska slott och herrgårdar - En historisk reseguide
- Människorna, markerna, byggnaderna, trädgårdarna

Fredric Bedoire
Svenska slott och herrgårdar - En historisk reseguide
ISBN: 9789174245639
Foto: Malin Gezelius
Bonnier Fakta

En bok är en resa. Både i tiden och i tanken - och den kan även inspirera till resor i verkligheten. 

Svenska slott och herrgårdar av Fredric Bedoire är läsning som gör att man verkligen känner tidens vingslag. Författaren Fredric Bedoire är professor emeritus i arkitekturhistoria vid Kungliga Konsthögskolan och "oöverträffat sakkunnig som slottsciceron", för att citera juryn vid Augustnomineringen av boken Guldålder - Slott och politik i 1600-talets Sverige. Den svenska arkitekturens historia 1000-2000 belönades med Stora fackbokspriset 2015. Man kan alltså inte ha bättre sällskap när man i tankens värld flyger iväg till alla de olika typer av slott och herrgårdar som finns i Sveriges avlånga land. En hel del av dem finns i söder - den del av Sverige som en gång var Danmark - och efter 93 sidors läsning befinner man sig fortfarande i Skåne. Hela boken omfattar 393 sidor. 

Gösta Berglings saga i verkligheten

Boken är riktigt illustrerad med vackra foton och kartor. Alla slott och herrgårdar i boken är inte öppna för besökare - men många gånger är det ju trädgårdarna och exteriörerna som drar mest. Herrgården Rottneros är inte öppen för besökare, men är ändå ett internationellt turistmål av monumentala mått. Själva byggnaden är nämligen förebild för herrgården som figurerar i Gösta Berglings saga av Selma Lagerlöf. Besökarna beundrar också den berömda skulpturparken - här finns bland annat en trädgårdspaviljong med Per Hasselbergs kända skulptur Näckrosen i spegeldammen. Rottneros skulptur- och blomsterpark anlades 1945-59 och är en av landets finaste, med konstverk av internationell klass. Parken utvidgades 1998 med blomster och fruktträdgård.

Någon "majorska" har dock aldrig bott på detta verklighetens Ekeby. Men Rottneros har fler "claim to fame" - som att här bodde verklighetens legendariska brukspatron Gustaf Adolf Wall, förebild till brukspatronen i skådespelet Värmlänningarna

Omslagsslottet Trolleholm

Allt som beskrivs i boken är inte stort och pampigt - här finns också små herrgårdar i trä och en medeltida borgstuga på Glimmingehus presenterade.

Trolleholms slott tronar överst på bokens omslag - ett känt, skånskt slott där man kan besöka en vacker park. Inne i slottet finns ett storartat bibliotek från 1880-talet - för tiden mycket modernt och anglosaxiskt inspirerat. Rollkaraktärerna från Downton Abbey hade stormtrivts här!

Alla parker är inte gamla, kända utflyktsmål. Parken som hör till renässansborgen Wanås öppnade för berömda konstutställningar 1987, på initiativ av slottsfrun Marika Wachtmeister, och spannmålsmagasinet från 1823 används nu som konstgalleri. Ofta gästar internationella stjärnor, ett år var Yoko Ono omsusad och omskriven hedersgäst.


Internationell inspiration

Då som nu inspireras man gärna av omvärlden när det gäller olika trädgårdsideal. I Uppland kan man finna en vildvuxen engelsk park, i Södermanland kan man besöka en italienskinspirerad trädgård med små putti.

Flest sidor i boken upptar Stockholms slott , och här finns också det nya Jubileumsrummet presenterat.

Det här är en bok om historia, arkitektur och kulturlandskap, men också en skildring av människor då och nu, vilka som bott i de olika byggnaden, varför de byggde och hur kulturarvet förvaltas idag.

Det här är en bok att inspireras av - vare sig man reser hemma i fåtöljen eller i verkligheten.


Belinda Graham

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.