måndag 29 maj 2017

Mystiska skolan - Spöket i biblioteketMystiska skolan - Spöket i biblioteket
- Tiden står stilla när du läser en bra bok!
Katarina Genar
Mystiska skolan - Spöket i biblioteket
Illustrationer: Alexander Jansson
ISBN: 9789163892691
Bonnier Carlsen


Det knirrar och knarrar och knakar. Det tisslas och tasslas och viskas. Det smygs och det smusslas. 
Greta berättar att vuxna säger att gamla hus alltid är fulla av mystiska, oförklarliga ljud. Men Greta vet att det spökar i hennes skola, Mystiska skolan. Det har Greta inget emot, hon har ett öppet sinne och har träffat många snälla spöken under sina skoldagar och Greta älskar sin gåtfulla gamla skola.

Ett spöke som gillar att läsa

Spöket i biblioteket är den första kapitelboken i Katarina Genars mysrys serie Mystiska skolan. De unga läsarna kan utvecklas och gå vidare med sina favoritkaraktärer och få nya Mystiska skolan äventyr med mer text - samtidigt kan de ju gärna gå tillbaka till "Lätt och läskigt" serien när de vill. För alla äventyren är helt fristående. Och man behöver inte vara så noga med gränser, när man ska läsa bilderböcker och när man ska gå över till kapitelböcker. Bra bilderböcker kan man läsa hela livet!


Svartvit spänning med tidsresor

I den nya kapitelboken är illustrationerna i svartvitt - först saknar man de färgsprakande, generösa uppslagen från "Lätt och läskigt" serien, sedan börjar man tycka att det passar mycket bra med svartvita illustrationer, speciellt när det handlar om livet förr i tiden och foton från svunna tider. (Alla som sett gamla filmer vet ju att livet var svartvitt förr i tiden!)

Många ljud beskrivs i boken och visar på en stor lyhördhet för hur man framkallar spänning med hjälp av ljudeffekter. Det brukar ofta sägas att ordkonstnärer kan konsten att framkalla rätt bilder i huvudet på en läsare, men att också få till rätt ljudbild höjer berättelsen till nya nivåer.

Finns det en naturlig förklaring?

Greta och Malte är bästa vänner, de tycker så mycket om sin ovanliga skola, och de är lika glada varenda gång de har turen att träffa ett spöke. Det är nästan så att man tycker lite synd om Sally, som alltid går precis innan spöket visar sig! Och som förleds att tro att allt har en naturlig förklaring.

Spöket i biblioteket är en ovanlig spökhistoria, inte för att det finns alternativa realistiska förklaringar till en hel del fenomen (som att temperaturen sjunker), utan för att det egentligen inte är ett tvättäkta spöke som Greta och Malte träffar i den här boken utan istället en tidsresenär!

Kan man skicka ostbågar tillbaka i tiden?

Det där förklarar ju en hel del, då är det ju inte så konstigt att det vimlar av "spöken" i Mystiska skolan - Mystiska skolan kanske inte är en spökmagnet trots allt, utan en tidsreseportal? Tänk om Greta skulle kunna resa i tiden och ta med sig smågodis och ostbågar till forna tiders fattighjon som inte hade råd med någon annan matsäck än en kålrova!

Det här är inte bara en spännande mysrysare, utan också en mycket rolig bok! Ett extra plus för att den framstående forskaren som skrivit den åtråvärda boken om tidsresor är en kvinna. Det fanns kvinnliga forskare även förr i tiden, men det är inte ofta de framhålls!

Läs även: Mystiska skolan sprider magisk läsglädje bland de yngsta

http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-5/ovrigt-kat-10/20863-mystiska-skolan-sprider-magisk-lasgladje-bland-de-yngsta

Belinda Graham

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.